Μπιλμπέργκια

Μπιλμπέργκια

Άλλες Κοινές Ονομασίες :  Δάκρια της Βασίλισσας , Φυτό της Φιλίας

Λατινική ονομασία:  Billbergia nutans

Οικογένεια: Bromeliaceae

Καταγωγή:  Λατινική Αμερική

Πηγή φωτογραφίας:https://sydneylivingmuseums.com.au

Περιγραφή:

Η Μπιλμπέργκια ή Δάκρυ της Βασίλισσας είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό επίφυτο.  Είναι πολυετές και αειθαλές. Το ύψος της Μπιλμπέργκιας φτάνει τα 45 εκατοστά. Το φύλλωμά της αποτελείται από πολυάριθμα λεπτά λογχοειδή φύλλα μεγάλου μήκους και μέτριου πλάτους.  Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Εντυπωσιακά είναι τα στελέχη που φέρουν άνθη και μπουμπούκια, καθώς έχουν έντονο ροζ χρώμα.  Τα άνθη της είναι μοναδικά, με ροζ βράκτια φύλλα και πράσινα και σκούρα μπλε τμήματα. Είναι σωληνοειδή σε σχήμα και από μέσα ξεπροβάλλουν μεγάλοι σε μήκος στήμονες με όμορφο κίτρινο χρώμα. Έτσι τα άνθη της συνδυάζουν πληθώρα χρωμάτων και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Θέση:

Επιλέγουμε θέσεις σε ημισκιά και όχι άμεσα στον ήλιο.

Θερμοκρασία:

Αντιδρά ικανοποιητικά στις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας μέχρι τους 1-5°C, αλλά καταστρέφεται στον παγετό. Γενικότερα θα πρέπει να προφυλάσσεται σε περιόδους δριμύ ψύχους αλλά και κατά την διάρκεια καυσώνων. Ιδανικό εύρος θερμοκρασίας πάνω από 5°C τον Χειμώνα και 14-27 °C  για τον υπόλοιπο χρόνο.

Χώμα:

Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος όπως και τα περισσότερα επίφυτα φυτά. Για φυτεύσεις απευθείας στο έδαφος ενός κήπου χρησιμοποιούμε πλούσιο σε χούμο έδαφος με εξαιρετική αποστράγγιση ή το αφήνουμε να αναπτυχθεί ως επίφυτο πάνω σε κάποιο άλλο φυτό. Σε γλάστρες χρησιμοποιούμε μίγμα για επίφυτα που μπορούμε είτε να βρούμε έτοιμο είτε να φτιάξουμε εμείς αναμιγνύοντας ένα μέρος χώματος για κήπους και δύο μέρη περλίτη ή τεμαχισμένο φλοιό δέντρου.

Άνθηση:

Μάρτιος- Απρίλιος.

Κλάδεμα:

Δεν χρειάζονται κλαδευτικές επεμβάσεις.

Λίπανση:

Η λίπανση γίνεται μία φορά τον μήνα, πέρα από το Καλοκαίρι όπου προτείνεται μία φορά την εβδομάδα. Η λίπανση γίνεται με ισορροπημένο πλήρες λίπασμα σε υγρή μορφή. Όταν δίνουμε στο φυτό την δόση του ανάλογα με τις οδηγίες του σκευάσματος, φροντίζουμε να διαλύουμε ένα μέρος της σε ψεκάστηκα και να ψεκάζουμε το φυτό και το υπόλοιπο το διοχετεύουμε παραδοσιακά με το νερό που ρίχνουμε στην γλάστρα.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο ή με αφαίρεση νέων στελεχών που εμφανίζονται μετά την άνθησή και φύτευσή τους σε ξεχωριστή γλάστρα.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες. Μπορεί να προσβληθεί από ψείρες.

Tip-άκος:

Τα επίφυτα είναι μια κατηγόρια φυτών που αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά χωρίς να παρασιτούν, κυρίως χρησιμοποιώντας τα ως στήριξη χωρίς να αναπτύσσουν  ρίζες απευθείας στο έδαφος. Είναι σημαντικό λοιπόν να ετοιμάζουμε ένα ανάλογο εδαφικό μίγμα που είναι κοντά σε αυτό που αναπτύσσονται στην φύση. Ένα από τα γνωστότερα επίφυτα είναι η ορχιδέα.Δείτε περισσότερα

Γλιτσίνια

Ανθίζει στα μέσα Απριλίου με θεαματικά άνθη.

Μπεργένια

Ένα φυτό με όμορφα λευκά και ροζ μπουκέτα και μεγάλη ανθεκτικότητα στο ψύχος.