Φεϊζόα

Φεϊζόα

Λατινική ονομασία: Acca sellowiana

Οικογένεια: Myrtaceae

Καταγωγή: Βραζιλία, Αργετινή

Περιγραφή

Γνωστό και ως γκουάβα, η φεϊζόα είναι ένας τροπικός αειθαλής θάμνος. Συνήθως φτάνει μέγιστο ύψος τα 3 – 5,5 μέτρα αλλά αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μπορεί να φτάσει έως και τα 7 μέτρα. Ο κορμός είναι γκρίζος και λείος με ευλύγιστα αλλά ανθεκτικά κλαδιά. Τα φύλλα είναι μικρά ωοειδή. Η πάνω τους επιφάνεια είναι σκουροπράσινη, ενώ η κάτω επιφάνεια είναι γκριζωπή. Τα νεαρά φύλλα φέρουν λευκό χνούδι. Τα άνθη είναι μικρά μεμονωμένα ή σε ομάδες στις άκρες των βλαστών. Τα πέταλα τους είναι λευκά και οι στήμονες είναι έντονου κόκκινου χρώματος. Ο καρπός είναι στρογγυλός ανοικτού πράσινου χρώματος. Το εσωτερικό του είναι επίσης πρασινωπό. Ο καρπός αλλά και τα άνθη είναι εδώδιμα.

Ιδανικό φυτό για

Για εμπλουτισμό του κήπου ή της βεράντας, ως φυτικός φράκτης και ως συστατικό σε συνθέσεις με θαμνώδη φυτά. Επίσης είναι ανθεκτικό στα σταγονίδια άλατος, κάνοντας το ιδανικό για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις προστατευόμενες από ψυχρούς ανέμους.

Θερμοκρασία

Μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες έως και – 10°C, αλλά η βλάστηση αρχίζει να καταστρέφεται από τους – 1°C. Παρατεταμένες θερμοκρασίες κάτω των – 9 °C καταστρέφουν τους ανθοφόρους οφθαλμούς. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις ξηροθερμικές συνθήκες, ωστόσο οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες προκαλούν καρπόπτωση.

Χώμα

Ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη μέσης σύστασης ελαφρώς όξινα έως ουδέτερα (pH 6,5-7). Η στράγγιση πρέπει να είναι πολύ καλή. Η φύτευση της σε ζαρντινιέρες και μεγάλες γλάστρες δεν επηρεάζει την ανάπτυξη.

Πότισμα

Ποτίζουμε αρκετά ώστε το χώμα να παραμένει υγρό. Το Καλοκαίρι αυξάνουμε τις δόσεις.

Άνθηση

Η φεϊζόα ανθίζει το Καλοκαίρι.

Καρποφορία

Το Φθινόπωρο αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές σχηματίζεται ο καρπός.

Λίπανση

Φυτό απαιτητικό σε λίπανση. Τα πρώτα 2 – 3 χρόνια μετά τη φύτευση το φυτό χρειάζεται μικρές δόσεις από ισορροπημένο λίπασμα με υψηλές ποσότητες αζώτου. Στα επόμενα χρόνια βάζουμε 2 κιλά λίπασμα ανά δέντρο κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Η προσθήκη χωνεμένης κοπριάς κατά το Φθινόπωρο επιδρά θετικά, αλλά συστήνεται περισσότερο για καρποδοτικές καλλιέργειες.

Προσοχή η φρέσκια κοπριά μπορεί να κάψει τις ρίζες.

Κλάδεμα

Ανταποκρίνεται καλά στο κλάδεμα. Αυτό πρέπει να γίνεται κατά τις αρχές του Δεκέμβρη. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και αραιώνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το ηλιακό φως να φτάνει στο κέντρο του φυτού.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο ή μοσχεύματα.

Για πολλαπλασιασμό με σπόρο :

 • Πλένουμε τους σπόρους καλά.
 • Τους τοποθετούμε σε ρηχό δοχείο με ποταμίσια άμμο.
 • Φροντίζουμε η θερμοκρασία να είναι κατά μέσο όρο 15°C και η υγρασία να είναι ικανοποιητική (όχι πολύ νερό αλλά και όχι τελείως ξεραμένη άμμος).
 • Τα φυτάρια βλαστάνουν σε περίπου 6 εβδομάδες, όμως η μεταφύτευση στη μόνιμη του θέση γίνεται όταν έχουν μεγαλώσει αρκετά.

 

Για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα :

 • Διαλέγουμε ένα κλαδί, το οποίο δεν έχει ξυλοποιηθεί πλήρως.
 • Κόβουμε σε μήκος 5 – 7 εκατοστά.
 • Αφαιρούμε τα κατώτερα φύλλα.
 • Εφαρμόζουμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση (προαιρετικό).
 • Φυτεύουμε είτε σε μια γλάστρα, είτε στη θέση που θέλουμε να είναι μόνιμα
 • Ποτίζουμε ελαφρά και συντηρούμε το χώμα ελαφρώς υγρό.

Τα μοσχεύματα αργούν να ριζώσουν αλλά δίνουν πιο καλά ανεπτυγμένα φυτά.

Εχθροί και Ασθένειες

Μπορεί να έχουμε προσβολές το Καλοκαίρι από κοκκοειδή (Saissetia oleae). Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη και χρησιμοποιούμε ειδικά σκευάσματα. Το Καλοκαίρι μπορεί να παρατηρηθεί και προσβολή από φυλλοδέτη. Τα φύλλα παίρνουν την μορφή τυλιγμένου τσιγάρου. Απλά αφαιρούμε αυτά τα φύλλα με το χέρι και τα απομακρύνουμε. Σε περίπτωση που έχουμε καρπούς πρέπει να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης για μύγα κερασιάς (Drosophila melanogaster).

DIY

Φύλλα γκουάβα για ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Υλικά:

 • 4 φλυτζάνια νερό
 • 1 χούφτα φύλλα γκουάβα

Εκτέλεση:

 • Βράστε, απλώς, τα φύλλα σε ένα λίτρο νερό.
 • Αφήστε το αφέψημα να κρυώσει και με απαλές κινήσεις εφαρμόστε ικανή ποσότητα στα μαλλιά σας από τη ρίζα ως τις άκρες.

Πηγή: www.meygeia.gr

Tip-άκος

Τα λουλούδια του φυτού Feijoa sellowiana μοιάζουν λίγο στη γεύση με μαλλί της γριάς, ενώ ο καρπός έχει γεύση χυμού ανανά με φράουλα.Δείτε περισσότερα

Λεμονιά

Λεμονάκι μυρωδάτο!

Βερικοκιά

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Το μέγεθός της είναι μέτριο και μπορεί να φτάσει σε ύψος από 6-9 μέτρα.