Αζαλέα

Αζαλέα

 

Λατινικό όνομα: Rhododendron sp.

Οικογένεια: Ericaceae

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

Τα υπέροχα άνθη της, τα συναντάμε σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, όπως ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, λευκό. Επίσης μπορεί να τα δούμε δίχρωμα ή και διπλά.

Περιγραφή

Είναι φυτό αειθαλές ή φυλλοβόλο, που κυμαίνεται σε ύψος από 50εκ. έως 5μ. ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες της αζαλέας, φτάνουν τις 3.000. 

Άνθιση

Τα άνθη της εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν ο καιρός το επιτρέψει μπορεί να ανθίσει και το φθινόπωρο. 

Θέση

 

Για να απολαμβάνουμε τα όμορφα άνθη της, τη φυτεύουμε σε ημισκιερές αλλά φωτεινές θέσεις, με προστασία από τους ανέμους. Δεν πρέπει να την βλέπει απευθείας ο ήλιος ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες, διότι καίγονται τα φύλλα της. 

Θερμοκρασία

Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή της, είναι από 10- 20°C. Δεν αντέχει ούτε τις πολύ χαμηλές, ούτε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Χώμα

Αναπτύσσεται μόνο σε όξινο έδαφος. Υπάρχουν ειδικά συσκευασμένα χώματα για οξύφιλα φυτά, που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα από το εμπόριο.

Πότισμα

Τακτικό πότισμα, αφού το χώμα της θα πρέπει να είναι πάντα υγρό. Πρέπει να ψεκάζουμε και τα φύλλα της αλλά όχι όταν είναι ανθισμένη.

Ιδανικό φυτό για...

Φύτευση σε γλάστρα, χρησιμοποιώντας ειδικό, συσκευασμένο χώμα για οξύφιλα φυτά. 

Κλάδεμα

Αφαιρούμε συχνά τα ξερά άνθη και κλαδιά.

Λίπανση

 

Εφαρμόζουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο υδροδιαλυτό λίπασμα 1 φορά το μήνα. Σταματούμε τη λίπανση το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 30°C. Ομοίως και τον χειμώνα όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 10 °C.

Πολλαπλασιασμός

Με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους.

Εχθροί και ασθένειες

Οι εχθροί που συναντούμε συνήθως επάνω της είναι η μελίγκρα, ο τετράνυχος και οι θρίπες.

Tip-άκος

 

  • Δεν την ψεκάζουμε με νερό όσο είναι ανθισμένη.
  • Όταν την φυτεύουμε σε γλάστρα, θα πρέπει στον πάτο της να τοποθετήσουμε ένα παχύ στρώμα ελαφρόπετρας για καλή στράγγιση του νερού.


Δείτε περισσότερα

Μπανανιά

Είναι αειθαλές φυτό, πολυετές και χαρακτηρίζεται ως ποώδες!

Γάλα γαϊδούρας.

Ένα πανάρχαιο μυστικό υγείας και ομορφιάς.