Αστερίσκος

Αστερίσκος

Λατινική ονομασία:  Callistephus chinensis

Οικογένεια: Asteraceae

Καταγωγή : Κίνα

Σειρές Ποικιλιών

Κάθε σειρά περιέχει τουλάχιστον πάνω από 10 διαφορετικές ποικιλίες

Ribbon series

-Gala series

-Super Baby series

-Milady series

-Serenade Mix

Περιγραφή

Ο αστερίσκος ή άστερ είναι ετήσιο ποώδες φυτό ιθαγενές της Κίνας που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τα χρυσάνθεμα και τις μαργαρίτες. Μπορεί να έχει ύψος από μερικά εκατοστά έως 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι πράσινα, οδοντωτά με τραχιά υφή. Τα άνθη του ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να μοιάζουν με μαργαρίτες, δίσκους ή χνουδωτές μπάλες. Το χρώμα των ανθέων ποικίλλει από λευκά και κίτρινα έως κόκκινα, μπλε και μοβ ανάλογα με την ποικιλία.

Θέση

Φυτεύεται σε μέρη με πλούσιο φως ή με ελαφριά σκιά. Οι ψηλές ποικιλίες πρέπει να είναι προστατευμένες από τον άνεμο και πιθανώς να χρειάζονται και μερική στήριξη. Χρησιμοποιείται ως γλαστρικό φυτό ή σαν προσθήκη σε συνθέσεις στον κήπο.

Θερμοκρασία

Φυτεύεται σε μέρη με πλούσιο φως ή με ελαφριά σκιά. Οι ψηλές ποικιλίες πρέπει να είναι προστατευμένες από τον άνεμο και πιθανώς να χρειάζονται και μερική στήριξη. Χρησιμοποιείται ως γλαστρικό φυτό ή σαν προσθήκη σε συνθέσεις στον κήπο.

Χώμα

Μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σε οποιαδήποτε καλώς στραγγιζόμενα εδάφη, ωστόσο προτιμότερα είναι τα πλούσια πηλώδη και αργιλώδη. Ιδανικό εύρος pH είναι το 5,5 – 7,5 αλλά η οξύτητα του εδάφους δεν αποτελεί γενικά περιοριστικό παράγοντα στην άνθηση και την ανάπτυξη.

Πότισμα

Ποτίζουμε αρκετά ώστε το έδαφος να μην παραμένει στεγνό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά εφαρμόζουμε πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Στην γλάστρα φροντίζουμε το πιατάκι να μην κρατάει πολλά νερά.

Άνθηση

Τα άνθη του αναπτύσσονται το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο.

Λίπανση

Λιπαίνουμε μέτρια (κάθε 2 – 3 εβδομάδες) με ισορροπημένο λίπασμα πλούσιο σε κάλιο (αναλογία αζώτου : καλίου = 1:1,5) σε όλη τη διάρκεια της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Εφαρμόζουμε 1 – 2 φορές μέσα στην Άνοιξη μικρή ποσότητα θειικού μαγνησίου. Σε περίπτωση που το έδαφος είναι φτωχό σε σίδηρο εφαρμόζουμε θειικό χαλκό όταν οι θερμοκρασία δεν είναι πολύ υψηλή.

Κλάδεμα

Μπορούμε να κορφολογήσουμε τα φυτά το Καλοκαίρι για να ενθαρρύνουμε περισσότερο την άνθηση. Σε περίπτωση που τα κλαδιά είναι πολύ πυκνά αραιώνουμε με ένα ψαλιδάκι.

Πολλαπλασιασμός

Μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτάρια από το εμπόριο ή σπόρους. Ο σπόρος μπορεί να φυτευτεί κατευθείαν στον κήπο μετά το πέρας των παγετών ή σε γλάστρα μέσα στο σπίτι περίπου 2 μήνες πριν την αναμενόμενη λήξη των παγετών. Στην δεύτερη περίπτωση φροντίζουμε το χώμα να είναι υγρό αλλά ζεστό και το μεταφυτεύουμε μετά την εμφάνιση των πρώτων 4 – 5 φύλλων.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συνηθισμένοι εχθροί του αστερίσκου είναι οι αφίδες, οι θρίπες, ο τετράνυχος και τα τζιτζικάκια. Όλα αυτά τα έντομα μυζούν τους χυμούς του φυτού δημιουργώντας κίτρινα στίγματα στους βλαστούς και τα φύλλα. Επίσης είναι φορείς ασθενειών για τα φυτά. Σε περίπτωση προσβολής ψεκάζουμε με ειδικά σκευάσματα και αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη. Συνηθέστερες ασθένειες αποτελούν η καστανή σήψη και ο ιός της κίτρινης μαργαρίτας. Ο αστερίσκος μπορεί να προσβληθεί και από συγκεκριμένα είδη φυτοπλασμάτων. Τα μολυσμένα φυτά πρέπει να ξεριζώνονται. Φροντίζουμε να μην συγκρατείται πολύ υγρασία στο έδαφος και τα φυτά να μην είναι πολύ πυκνά φυτεμένα. Επίσης αποφεύγουμε να φυτεύουμε τον αστερίσκο στο ίδιο μέρος κάθε χρόνο.

Tip-άκος

Τα λουλούδια του αστερίσκου μπορούν να κοπούν και να τοποθετηθούν σε βάζο. Διατηρούνται για τουλάχιστον 1 εβδομάδα. Καλύτερη ώρα συγκομιδής είναι νωρίς το πρωί αφού πρώτα έχει στεγνώσει η πρωινή πάχνη.Δείτε περισσότερα

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι προέρχεται από τις Μεσογειακές χώρες και είναι γνωστό για το άνθος του, που είναι και το εδώδιμο μέρος του.