Άκανθος

Άκανθος

Κοινή Ονομασία :  Άκανθος (ή Άκανθα ) η απαλή, τοπικά γνωστό και ως Αρπινιά, Τσουλακίδα, Μουτζούνα, Απούρανος

Λατινική Ονομασία : Acanthus mollis

Οικογένεια :  Acanthaceae

Καταγωγή : Αυτοφυές στις περισσότερες μεσογειακές χώρες , συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

 

Ποικιλίες

 

Οι πιο σημαντικές είναι :

  • Acanthus mollis var. "Tasmanian Angel" , με λευκές περιοχές περιφερειακά των φύλλων, που είναι έντονα οδοντωτά. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό.
  • Acanthus mollis var."Whitewater" , παρουσιάζει επίσης λευκές περιοχές σε λιγότερο βαθμό την προηγούμενη και έχει πυκνές ταξιανθίες με κρεμώδης-ροζ χρωματισμό. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα συμβατικά φυτά, αλλά μικρότερη  από την " Tasmanian Angel".
  • Acanthus mollis var."Latifolius", με πυκνότερο φύλλωμα από τα υπόλοιπα.

 

Περιγραφή

 

Αειθαλής, ποώδες φυτό με πλούσιο , γυαλιστερό και έντονα βαθυπράσινο φύλλωμα και ταξιανθίες λευκές και κόκκινές-ροζ  που αναπτύσσονται σε όρθιο βλαστό. Θεωρείται το ομορφότερο του γένους Acantha και συχνά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό. Το ύψος του συνήθως είναι μεταξύ των 40-90 εκατοστών  στην χώρα μας , ενώ στην Νέα Ζηλανδία μπορεί να φτάσει τα 2- 2,3 μέτρα. Είναι πολυετές με διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 10 χρόνων. Σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας μετά την ανθοφορία, μπορεί να ρίξει το φύλλωμα του σαν φυλλοβόλο.

 

 

Ιδανικό φυτό για...

 

Μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και μαζικές φυτεύσεις. Συνδυάζεται άρτια φυτεμένο στην βάση καλλωπιστικών ελαιόδεντρων. 

Θέση

 

Γενικά καλό είναι να γνωρίζουμε πως πρόκειται για ένα επεκτατικό φυτό. Προτιμά την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιά. Αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Θερμοκρασία

 

Ιδιαίτερα ανθεκτικό σε χαμηλές  και υψηλές θερμοκρασίες της χώρας μας. Σε θερμοκρασίες κάτω των -6C° μπορεί να χάσει μέρος του φυλλώματος, άλλα θα επιβιώσει.  

Χώμα

 

Προτιμά εδάφη αμμώδη ή αμμωπηλώδη, με καθοριστική σημασία για το φυτό την καλή αποστράγγιση. Το pH θα πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο. 

 

Πότισμα

 

Φροντίζουμε την διατήρηση της υγρασίας του χώματος, με προσοχή τους καλοκαιρινούς μήνες μιας και επηρεάζει την διατήρηση του φυλλώματος. 

Άνθηση

 

Συνήθως από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο.

Κλάδεμα

 

Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Αφαιρούμε τα εντελώς ξερά τμήματα του φυτού για παρεμπόδιση εμφάνισης ασθενειών και καλλωπιστικούς σκοπούς, κυρίως στα τέλη του φθινόπωρου.

 

Λίπανση

 

Δεν χρειάζεται λίπανση, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Πολλαπλασιασμός

 

Σπόροι ,ριζώματα και κόνδυλοι. 

Εχθροί και ασθένειες

 

Ερυσίβη και σαλιγκάρια

Tip-άκος

 

  • Το γένος  Acanthus περιλαμβάνει πολλά φαρμακευτικά φυτά, μέσα σε αυτά η Acanthus mollis,  με χρήσεις έναντι της ψωρίασης ,των εγκαυμάτων, τραυμάτων και αντιπαρασιτική δράση κατά του σχιστοσώματος (Schistosoma mansoni cercariae).
  • Είναι έντονα συνδεδεμένο με την Ελλάδα, καθώς αποτέλεσε έμπνευση του Κορινθιακού κιονόκρανου από τον  αρχαίο Έλληνα γλύπτη και αρχιτέκτονα Καλλίμαχο. 

 

 Δείτε περισσότερα

Ημερολόγιο λαχανικών Ιουνίου

Σπέρνω, φυτεύω, συγκομίζω