Σαλιγκάρι

Σαλιγκάρι

 

Το σαλιγκάρι είναι γνωστό σε όλους μας, δε χρειάζονται συστάσεις. Το συναντάμε μετά τη βροχή και ξέρουμε ότι είναι άκακο.

Περιγραφή

Αποτελείται από σώμα και διαθέτει κέλυφος, το οποίο το προστατεύει. Το κέλυφος έχει αποχρώσεις του καφέ, το χρησιμοποιεί, όταν νιώθει φόβο και όταν πέφτει σε χειμερία νάρκη. Το σώμα του είναι γλιστερό, σαν ζελέ και αφήνει στο πέρασμα του μια βλεννώδη ουσία.   

Συνθήκες που ευνοούν την προσβολή

Τα σαλιγκάρια εμφανίζονται μετά τη βροχή, αγαπάνε γενικά την υγρασία. Σε περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες είναι ξερικές και επικρατεί κρύο, παραμένουν στο κέλυφός τους, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.   

Προσβολές

Προσβάλλουν σχεδόν όλα τα φυτά αλλά ιδιαίτερα τα λαχανικά. Τρώνε μεγάλες ποσότητες τρυφερών φύλλων αλλά και βλαστών ταχύτατα, σε σημείο που καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο φυτό.

Συμπτώματα και ζημιές που προκαλεί

Είναι πολύ εύκολο να διαπιστώσετε, αν υπάρχουν σαλιγκάρια στον κήπο ή στη βεράντα σας, όπως επίσης και τη ζημιά που σας έχουν προκαλέσει. Αν τα φύλλα από τα φυτά έχουν αρκετά και μεγάλα φαγώματα τότε σίγουρα έχετε πολλά σαλιγκάρια. 

Αντιμετώπιση

  1. Μπορείτε να μαζέψετε με τα χέρια, τα σαλιγκάρια από τον κήπο σας.
  2. Μπορείτε να τοποθετήσετε αλάτι πάνω στο χώμα (σε γλάστρες, σε παρτέρια και όπου αλλού μπορεί να έχετε πρόβλημα), αρκεί να μην πέσει κοντά στα φυτά σας. Με αυτό τον τρόπο θα αφυδατωθούν.
  3. Μπορείτε να τοποθετήσετε μπολάκια με μπίρα περίπου 2 δάχτυλα, χωμένα στο χώμα μέχρι το χείλος τους. Αγαπούν την μυρωδιά της, γι’ αυτό προσελκύονται στις αυτοσχέδιες παγίδες. Τέλος ελέγχουμε τις παγίδες τακτικά, απομακρύνουμε τα σαλιγκάρια και ανανεώνουμε την μπίρα.
  4. Υπάρχουν χάλκινες ταινίες, που μπορείτε να τις προμηθευτείτε από το εμπόριο και τοποθετούνται περιμετρικά στη γλάστρα. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορούν να κάνουν ζημιά.

Tip-άκος

Θα μπορούσατε να φυτέψετε ενδιάμεσα από την καλλιέργειά σας, το φυτό άκανθος, το οποίο λατρεύουν τα σαλιγκάρια. Με αυτό τον τρόπο θα τρέφονται με αυτό και θα αφήσουν ήσυχα τα φυτά σας. Έτσι θα πάρετε την παραγωγή σας ανεπηρέαστη. Δείτε περισσότερα

Κλάδεμα τριανταφυλλιάς

Γιατί κλαδεύουμε την τριανταφυλλιά;

Θυμάρι

Από το θυμάρι φτιάχνεται και το θυμαρίσιο μέλι.