Τζίνζερ

Τζίνζερ

 

Άλλες Κοινές Ονομασίες: Πιπερόριζα

Οικογένεια: Zingiberaceae

Λατινική ονομασία: Zingiber officinale

Καταγωγή: Νότια Ασία

 

Περιγραφή

Φυτό ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του. Είναι πολυετής πόας με βλαστό που φτάνει έως το 1 μέτρο ύψος. Ο βλαστός και τα φύλλα έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και μοιάζουν με του σιταριού. Το μέρος του φυτού που καταναλώνεται είναι το ρίζωμα και βρίσκεται στη βάση του βλαστού κάτω από το έδαφος. Είναι ανοικτό γκρίζο εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι από σκούρο κόκκινο έως υποκίτρινο. Είναι παχουλό και ελαφρώς παραμορφωμένο χωρίς συγκεκριμένο σχήμα. όταν κοπεί αναδίδει μια χαρακτηριστική οσμή πιπεριού. Υπάρχουν ποικιλίες τζίντζερ που χρησιμοποιούνται ως καλλωπιστικές. Τα λουλούδια αυτών των ποικιλιών βρίσκονται σε ένα στέλεχος που φυτρώνει από τη βάση του φυτού και έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα και κωνοειδές σχήμα.

 

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, αλλά είναι ανθεκτικό και στην σκιά. Μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, αλλά και σε γλάστρα που η φροντίδα του είναι πιο εύκολη και κατά συνέπεια ζει πολύ περισσότερο.

 

Θερμοκρασία

Θερμοκρασίες κάτω των 10°C επιβραδύνουν ή τερματίζουν την ανάπτυξη. Γενικά το τζίντζερ είναι τροπικό φυτό, οπότε προτιμά ζέστη (19-29°C) και υγρασία.

 

Έδαφος

Το έδαφος δεν θα πρέπει να είναι βαρύ (αργιλώδες) αν θέλουμε να συλλέξουμε ευμεγέθη ριζώματα. Προτιμά χώμα πλούσιο σε οργανική ουσία με ουδέτερο pH. Μετά από τη συγκομιδή συστήνεται να μην φυτέψουμε τζίντζερ στην ίδια θέση για τα επόμενα 3-4 χρόνια, ώστε να μην έχουμε πιθανές προσβολές από εδαφόβιους εχθρούς.

 

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα. Το χώμα δεν θα πρέπει να παραμένει υγρό για μεγάλα διαστήματα γιατί ευνοούνται οι μυκητολογικές προσβολές.

 

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται περίπου 4 μήνες μετά τη βλάστηση. Αφαιρούμε τους βλαστούς και τα ριζίδια. Το ρίζωμα έχει ευαίσθητη σάρκα που μπορεί να φύγει εύκολα, οπότε κάνουμε προσεκτικές κινήσεις.

 

Κλάδεμα

Κόβουμε από τη βάση παλιά στελέχη όταν ξεραθούν το Φθινόπωρο.

 

Λίπανση

Απαιτεί λίπανση μια φορά το μήνα με ένα βασικό λίπασμα (πχ 5-5-5). Αν το χρησιμοποιούμε σαν καλλωπιστικό, τότε η λίπανση γίνεται ανά 3 εβδομάδες.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με φρέσκο ρίζωμα. Στο σουπερ μάρκετ το ρίζωμα μπορεί να έχει υποστεί επεξεργασία (ξήρανση, κατάψυξη), οπότε δεν είναι ικανό να βλαστήσει. Κόβουμε το ρίζωμα σε κομμάτια. Προσέχουμε πάνω στο κάθε κομμάτι να υπάρχουν 2-3 μάτια. Αφήνουμε τη νύχτα να μουλιάσει σε νερό και την επόμενη μέρα τα φυτεύουμε σε βάθος μερικών εκατοστών. Σκεπάζουμε με χώμα αναμιγμένο με λίπασμα.

 

Εχθροί και ασθένειες

Έλλειψη στράγγισης μπορεί να οδηγήσει σε σήψη του ριζώματος και καταστροφή του φυτού. Σε ζεστές υγρές συνθήκες μπορεί να παρατηρηθεί προσβολή από τετράνυχο.

 

Διατροφικά οφέλη

Γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες το τζίντζερ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β5 και Β6, χαλκό, κάλιο καθώς και ένα μίγμα ενεργών ουσιών γνωστές ως τζιντερόλες. Το τζίντζερ έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συστήνεται σε άτομα που υποφέρουν από κοινό κρυολόγημα, στομαχόπονους και σε εγκύους για την αναλγητική του δράση. Αναφέρεται επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα και στα προβλήματα χώνεψης.

 

DIY

Πρωινός αντιοξειδωτικός χυμός

Υλικά:

  • 4 εκατοστά ρίζας τζίντζερ
  • 2 μεγάλα γκρέιπφρουτ, χωρίς φλούδα
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 1 φλιτζάνι baby σπανάκι
  • 1 φλιτζάνι φρέσκια μέντας

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το τζίνζερ, το γκρέιπφρουτ και το αγγούρι σε φέτες και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Το μεγάλο στόμιο του αποχυμωτή αργής σύνθλιψης μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε από τον αποχυμωτή το σπανάκι και στη συνέχεια τη φρέσκια μέντα, χωρίς να χρειαστεί να τα ψιλοκόψουμε.
  3. Περνάμε από τον αποχυμωτή και το τζίντζερ, το γκρέιπφρουτ και το αγγούρι.
  4. Σερβίρουμε σε δυο ποτήρια και απολαμβάνουμε.

Πηγή: www.everydayhealth.com

 

Tip-άκος

Πιστεύεται ότι ο Κομφούκιος έκανε καθημερινή χρήση του τζίντζερ στα φαγητά του, διότι λεγόταν ότι προσφέρει μακροζωία.

 Δείτε περισσότερα

Φυτά ανθεκτικά στη ρύπανση

Φυτά που αντέχουν τη ρύπανση

Κρόκος

Κρόκος, το "χρυσάφι" της Κοζάνης.