Μονστέρα

Μονστέρα

Λατινική ονομασία: Monstera deliciosa

Οικογένεια: Araceae

Καταγωγή: Προέρχεται από τα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής.

 

Περιγραφή

Είναι αναρριχώμενο φυτό πολύ γρήγορης ανάπτυξης με ημιξυλώδη βλαστό και εναέριες ρίζες. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 μέτρα ύψος, αν στηριχθεί σε κορμό δέντρου. Τα φύλλα του γίνονται πολύ μεγάλα, ενώ μεγαλώνοντας εμφανίζουν σχισμές και τρύπες. Το όνομα μονστέρα προέρχεται από τη λατινική λέξη «monstrum» που σημαίνει τέρας, λόγω των μεγάλων και παράξενων φύλλων του.

 

Θέση

Εξαιτίας της μεγάλης του ανάπτυξης δεν προτείνεται για περιορισμένους χώρους, είναι όμως ιδανικό για μεγάλους εσωτερικούς χώρους ή και υπαίθριους στη νότια Ελλάδα. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις και χρειάζεται απαραίτητα υποστύλωση με στύλο από βρύα ή ανάλογα φυσικά υλικά.

 

Θερμοκρασία

Σαν τροπικό φυτό αγαπά πολύ τη ζέστη και αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 13-15°C και πάνω. Την κρύα εποχή του έτους μπορεί να αντέξει έως και -1°C, αλλά για λίγες μόνο ώρες.

 

Χώμα

Το χώμα της μονστέρας πρέπει να διατηρείται συνεχώς υγρό, χωρίς όμως να έχει περίσσεια υγρασίας. Έτσι το πότισμα πρέπει να γίνεται συχνά, αφήνοντας πάντα το χώμα να στραγγίζει καλά.

 

Πότισμα

Το χώμα της μονστέρας πρέπει να διατηρείται συνεχώς υγρό, χωρίς όμως να έχει περίσσεια υγρασίας. Έτσι το πότισμα πρέπει να γίνεται συχνά, αφήνοντας πάντα το χώμα να στραγγίζει καλά.

 

Λίπανση

Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι αναπτύσσεται ταχύτατα κι έτσι οι ανάγκες της σε θρεπτικά συστατικά αυξάνονται. Καλό είναι λοιπόν την περίοδο αυτή να λιπαίνεται μια φορά το μήνα, με κάποιο πλήρες λίπασμα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο (όπως 20-20-20) που διαλύεται στο νερό του ποτίσματος.

 

Κλάδεμα

Αν ψηλώσει πολύ, κλαδέψτε την αυστηρά την Άνοιξη για να πετάξει νέα βλάστηση από τη βάση του κύριου βλαστού. Κατά καιρούς το φυτό σχηματίζει εναέριες ρίζες οι οποίες αν το ασχημίζουν μπορούν επίσης να αφαιρεθούν με κλάδεμα.

 

Μεταφύτευση

Γίνεται κάθε δύο χρόνια, την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι

 

Άλλες περιποιήσεις

Ανά διαστήματα, ψεκάζετε τα φύλλα της με νερό και καθαρίζετέ τα με βρεγμένο σφουγγάρι ώστε να διατηρούνται υγιή και στιλπνά.

 

Tip-άκος

  • Οι εναέριες ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνταν στο Περού σαν σχοινιά ενώ στο Μεξικό αποτελούν υλικό κατασκευής καλαθιών.
  • Στο Μεξικό, έγχυμα από τα φύλλα ή τις ρίζες της Μονστέρας καταναλώνεται για να απαλύνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
  • Ένα ακόμα κοινό όνομα της μονστέρας είναι και το παρατσούκλι "δέντρο φρουτοσαλάτας" λόγω των βρώσιμων καρπών που παράγει, που έχουν γεύση παρόμοια με φρουτοσαλάτα.

 Δείτε περισσότερα

Κλάδεμα (VIDEO)

Τα μυστικά του κλαδέματος.

Μιμόζα

Τα χνουδωτά της κίτρινα άνθη χρωματίζουν τις χειμωνιάτικες μέρες.