Πατάτα

Πατάτα

 

Λατινική Ονομασία φυτού: Solanum tuberosum

Οικογένεια: Solanaceae

Καταγωγή: Προέρχεται από την Αμερική. 

Περιγραφή

Η πατάτα είναι φυτό ετήσιο και ποώδες, η ανάπτυξη της είναι πλούσια και έχει θαμνώδη μορφή. Λέγετε, ότι είναι το λαχανικό που έχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών. Το βρώσιμο μέρος του φυτού είναι οι υπόγειοι βλαστοί (κόνδυλοι), και σχηματίζονται λίγο πριν την άνθηση.

Θέση

Προτιμά μέρη με ηλιοφάνεια. Αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε μέρη που υπάρχει πιθανότητα πάγου στο έδαφος, διότι μπορεί να καταστραφεί η παραγωγή.

Θερμοκρασία

 Είναι φυτό που προτιμά τις δροσερές περιοχές. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες από 16-22 οC, ενώ αντίθετα πάνω από 30 οC αναστέλλεται η ανάπτυξη των υπόγειων βλαστών.

Χώμα

Καταλληλότερα εδάφη για την καλλιέργεια της πατάτας είναι τα αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση, καλό αερισμό και με βάθος. Το Ph του θα πρέπει να κυμαίνεται από 5-6. Έτσι θα έχουμε μια ποιοτική παραγωγή.

Λίπανση

Η πατάτα έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φώσφορο (P) και κάλιο (K). Επειδή όμως το κάλιο που έχουν τα εδάφη μας επαρκεί για την καλλιέργεια της πατάτας, προσθέστε στο έδαφος λίπασμα με μεγάλη ποσότητα φωσφόρου, όταν κάνετε την προετοιμασία του. 

Φύτευση

 Μπορείτε να φυτέψετε την πατάτα όπου θέλετε, στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρα, αρκεί να έχει βάθος 30-40 εκατοστά, για να μπορέσει να αναπτυχθεί. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε ειδικές γλάστρες για πατάτες.

Εποχή σποράς

Η καλύτερη εποχή σποράς για χειμώνα στα πεδινά της νότιας Ελλάδας, είναι τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ στα ορεινά της νότιας Ελλάδας για άνοιξη, είναι τον Απρίλιο έως το Μάιο. Στα πεδινά της βόρειας Ελλάδας η καλύτερη εποχή σποράς για άνοιξη, είναι το Φεβρουάριο έως το Μάρτιο , ενώ για καλοκαίρι είναι τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Αποστάσεις σποράς

Για να φυτέψουμε  την πατάτα, δημιουργούμε αυλάκια με βάθος 10-15 εκατοστά και οι αποστάσεις μεταξύ τους θα πρέπει να είναι 70-80 εκατοστά. Τοποθετούμε τον πατατόσπορο στα αυλάκια, με απόσταση τον έναν από τον άλλο 30-35 εκατοστά. Τέλος καλύπτουμε από πάνω με χώμα. 

Πότισμα

Χρειάζεται τακτικό πότισμα. Σε περιπτώσεις έλλειψης νερού, όταν ξεκινάει ο σχηματισμός των υπόγειων βλαστών, παρατηρείται μείωση του αριθμού τους. Επίσης σε περιπτώσεις λειψυδρίας, την περίοδο της ανάπτυξης παρατηρείται μείωση στο βάρος τους.  

Συγκομιδή

Το φυτό της πατάτας μας προειδοποιεί πότε πρέπει να το συγκομίσουμε. Μόλις  παρατηρήσουμε ότι το φυτό έχει αρχίσει να κιτρινίζει και ξεραθεί, μετά από 1-2 βδομάδες μπορούμε να μαζέψουμε την παραγωγή. 

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από περονόσπορο, ριζοκτονία, νηματώδης, αφίδες και το δορυφόρο της πατάτας.

Διατροφικά οφέλη

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό μας. Ακόμα περιέχει βιταμίνες B1, B2 B6 και C. Με επιθέματα ωμής πατάτας μπορούμε να φρεσκάρουμε το δέρμα, βοηθάνε στους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Τέλος ανακουφίζουν και από τον πονοκέφαλο

DIY

Ζουμί πατάτας για κομπρέσες:

 Υλικά:

1/2 κιλό πατάτες με την φλούδα

2  φλιτζάνια νερό

 Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε 4 φλιτζάνια νερό με ένα κιλό πατάτες.
  2. Μόλις το νερό μείνει μισό στην κατσαρόλα το αφαιρούμε από την φωτιά.
  3. Το ζουμί πατάτας είναι έτοιμο και μπορείτε, να κάνετε κομπρέσες, για να ανακουφίσετε μερικά είδη ρευματισμών, αλλά και πρηξίματα.

Πουρές πατάτας:

 Υλικά:

1200 γραμμάρια πατάτες

- 200 ml γάλα ή κρέμα γάλακτος

- 30 γραμμάρια βούτυρο

- Αλάτι

- Πιπέρι

 Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μέτρια κομμάτια. Τις βάζετε στη χύτρα με λίγο νερό (ή στην κατσαρόλα με περισσότερο) και τις βράζετε να μαλακώσουν καλά.
  2. Όπως είναι το νερό τους και καυτές, τις περνάτε από την πρέσα του πουρέ ή τις πατάτε με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσουν.
  3. Προσθέτετε την κρέμα ή το γάλα, το βούτυρο και το αλατοπίπερο. Τις βράζετε για λίγο σε πολύ χαμηλή φωτιά ενώ εξακολουθείτε να τις δουλεύετε με την κουτάλα.
  4. Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε σε πιατέλα και σερβίρετε. 

Tip-άκος

  • Σε περίπτωση που οι κόνδυλοι της πατάτας, έχουν βγει στην επιφάνεια του εδάφους και τους βλέπει το φώς του ήλιου, θα παρατηρήσετε να παίρνουν έναν πράσινο χρωματισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι πατάτες δεν πρέπει να καταναλωθούν, διότι έχει δημιουργηθεί μια ουσία που ονομάζετε σολανίνη και είναι βλαβερή για τον οργανισμό.  
  • Για να διατηρήσετε τις πατάτες σας σωστά και με διάρκεια, αποθηκεύστε της σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, με καλό αερισμό.


Δείτε περισσότερα

Αρμέρια

Λεπτεπίλεπτη & φωτεινή, επιβιώνει ακόμα και σε βράχια!

Φελίτσια

Μπλε Μαργαρίτα