Διωναία

Διωναία

Λατινική ονομασία: Dionaea muscipula

Οικογένεια:  Droseraceae

Καταγωγή: Αμερική, Καρολίνα.

Περιγραφή

Σαρκοφάγο πολυετές φυτό που παγιδεύει μικρά έντομα στις δαγκάνες της και τρέφεται με αυτά. Όταν τραφεί, ξανανοίγει τις δαγκάνες της, για να παγιδεύσει νέα έντομα. Έχει αργή ανάπτυξη και σε μέγεθος φτάνει τα 15 εκατοστά, μετά από 5-6 χρόνια.

Δαγκάνες

Κλείνουν όταν κάποιο έντομο μπει μέσα και αγγίξει ένα από τα έξι τριχίδια-αισθητήρες, που βρίσκονται εσωτερικά. Η πέψη διαρκεί από μια βδομάδα ως και ένα μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του εντόμου. Την πέψη βοηθούν δύο ειδικά ένζυμα που εκκρίνει. Όταν χωνέψουν την τροφή ξανανοίγουν. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει 3-4 φορές, για κάθε φύλλο-παγίδα. Αν ερεθιστεί από άλλο παράγοντα, όπως π.χ. έντονη βροχή, κάποιο αντικείμενο ή κάποιο νεκρό έντομο που της ρίξαμε, θα κλείσει για λίγο και μετά από δύο μέρες θα ξανανοίξει. Αυτό γιατί με την πρώτη κίνηση που αισθάνεται κλείνει χαλαρά και αν συνεχιστεί η κίνηση μέσα της, τότε κλείνει μόνιμα.

Τι έντομα τρώει

Οι διωναίες τρώνε μόνο ζωντανά, μικροσκοπικά έντομα, όπως μυγάκια, σκνίπες, αράχνες και διάφορα μικρόσωμα σκουληκάκια. Δεν τρώνε τίποτα άλλο! Όχι έντομα με σκληρό εξωτερικό, γιατί μπορεί να διαλυθούν οι παγίδες τους. Και φυσικά δεν της δίνουμε έντομα μεγαλύτερα από το μέγεθος των παγίδων. Δε χρειάζεται να τρώει συχνά. Μπορεί να μείνει ατάιστη ακόμα και μήνες, και να συντηρείται από τα θρεπτικά στοιχεία του χώματος.

Θέση

Στη φύση ζει σε βαλτώδεις υποτροπικές περιοχές, ανάμεσα από βρύα. Θέλει υγρό και θερμό περιβάλλον με μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία. Το καλοκαίρι χρειάζεται ημισκιερά σημεία, ενώ το χειμώνα πιο φωτεινά. Στη χώρα μας την έχουμε φυτεμένη σε γλαστράκι, το οποίο μπορούμε να το έχουμε μόνιμα βυθισμένο στο νερό ή να το ποτίζουμε αρκετά συχνά. Άλλη ιδανική θέση είναι η φύτευση σε τερράριουμ. 

Χώμα

Μεγαλώνει σε πολύ όξινα, φτωχά εδάφη. Το χώμα είναι η κύρια πηγή της διατροφής της. Επειδή τα όξινα χώματα δεν έχουν επαρκείς ποσότητες αζώτου, το υπόλοιπο άζωτο που της χρειάζεται, το παίρνει από τα έντομα.

Θερμοκρασία

Δεν πρέπει να πέφτει κάτω από 5°C. Ιδανική είναι μεταξύ 13-31°C.

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με σπόρο την άνοιξη. Τα νέα φυτά θα φυτρώσουν μετά από ένα μήνα περίπου. Άνθη θα κάνουν μετά από 4-5 χρόνια. 

Μεταφύτευση

Τη μεταφυτεύουμε κάθε 2-3 χρόνια.

Tip-άκος

Ψωνίστε για τη διωναία σας μικρόσωμα έντομα, από κάποιο pet shop. Βάλτε τα με τη γυάλα μέσα στη κατάψυξη για λίγα λέπτα, έτσι ώστε να επιβραδύνετε τις αντιδράσεις τους. Βάλτε τα πάνω στο φυτό σας και όσο αυτά ξεπαγώνουν θα δίνουν την απαραίτητη κίνηση, για να κλείσει εντελώς η δαγκάνα.Δείτε περισσότερα

Πυξάρι

Ένα από τα κλασσικά φυτά που χρησιμοποιούνται στη φυτογλυπτική.

Επίφυλλο

Είναι ένα κακτοειδές εσωτερικού χώρου.