Αιχμέα ή Αιχμή η ταινιωτή

Αιχμέα ή Αιχμή η ταινιωτή

Λατινική ονομασία: Aechmea fasciata

Οικογένεια: Bromeliaceae

Καταγωγή: Βραζιλία

Περιγραφή

Είναι τροπική πολυετής πόα. Τα φύλλα του φυτρώνουν κυκλικά γύρω από ένα μοναδικό στέλεχος δημιουργώντας έναν κώνο στη βάση του φυτού. Είναι βαθυπράσινα με ασημένιες ρίγες. Όταν το φυτό φτάσει την ηλικία των 3 ετών παράγει ένα στέλεχος στην κορυφή του οποίου ανθίζουν πολλά μπλε άνθη περιτριγυρισμένα από ροζ μικρά φύλλα. Το άνθος αυτό παραμένει στο φυτό για αρκετούς μήνες.

Θέση

Φυτό αποκλειστικά εσωτερικού χώρου για το κλίμα της Ελλάδας. Τοποθετήστε το κοντά σε ανατολικό ή δυτικό παράθυρο. Αποφύγετε την τοποθέτηση πολύ κοντά σε πηγές θερμότητας όπως σε καλοριφέρ και σε κλιματιστικά.

Πότισμα

Μια φορά την εβδομάδα ψεκάζουμε προσεκτικά το φύλλωμα με φιλτραρισμένο νερό ή νερό της βροχής. Αρκετό από το νερό μαζεύεται στη βάση του φυτού. Το αδειάζουμε πριν το επόμενο πότισμα.

Λίπανση

Γεμίζουμε τον κώνο στο εσωτερικό του φυτού με διάλυμα νερού-υγρού λιπάσματος 2:1. Την επόμενη εβδομάδα αδειάζουμε το περίσσευμα και γεμίζουμε τον κώνο με νερό (κάνουμε δηλαδή κανονικό πότισμα). Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι η λίπανση γίνεται μηνιαία. Το Φθινόπωρο και το Χειμώνα λιπαίνουμε ανά 2 μήνες.

Χώμα

Χρησιμοποιούμε μίγμα κατάλληλο για ορχιδέες που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Αν η ατμόσφαιρα του σπιτιού είναι πολύ ξηρή γεμίζουμε το πιατάκι της γλάστρας με μερικά βρεγμένα χαλικάκια.

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Αφαιρούμε με ένα ψαλιδάκι τα παλιά, ξεραμένα φύλλα όταν και αν προκύψουν.

Πολλαπλασιασμός

Συνήθως στο εμπόριο η αιχμέα πωλείται αφού έχει ανθήσει. Όταν το άνθος αρχίζει να ξεραίνεται το κόβουμε. Τότε οι πλάγιες ρίζες του φυτού αρχίζουν να δημιουργούν νέα φυτάρια. Τα ξεχωρίζουμε από το μητρικό φυτό όταν έχουν αποκτήσει το  του μήκους το μητρικού φυτού χρησιμοποιώντας ένα ψαλιδάκι. Φυτεύουμε τα φυτάρια σε νέα γλάστρα. Το μητρικό φυτό θα έχει πλέον ξεραθεί και πρέπει να απορρίπτεται. Τα νέα φυτάρια μεγαλώνουν αργά, για αυτό δεν αναμένουμε σύντομα άνθηση.

Εχθροί και Ασθένειες

Μπορεί να προκύψουν προσβολές από κοκκοειδή, τετράνυχο και βαμβακάδα. Συνήθως βρίσκονται στο κέντρο του φυτού, στη βάση των φύλλων. Ψεκάζουμε με ανάλογα σκευάσματα.

Tip-άκος

  • Η αιχμέα είναι επίφυτο, δηλαδή δεν αναπτύσσει δικές της ρίζες στο χώμα, αλλά προσδένεται πάνω σε άλλα φυτά από τα οποία απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ανανά.


Δείτε περισσότερα

Αλθαία

Ένα κοινό αγριολούλουδο με πανέμορφα άνθη και φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αγαύη

Τα φύλλα της μοιάζουν με λόγχες και τα άνθη της εμφανίζονται πάνω σε ένα στύλο 10 μέτρων!