Μίσχανθος

Μίσχανθος

Λατινική ονομασία:  Miscanthus spp.

Οικογένεια: Poaceae

Καταγωγή:  Νοτιοανατολική Ασία

Πηγή φωτογραφιών: https://www.knollgardens.co.uk

Περιγραφή:

Ο μίσχανθος είναι ένα πολυετές αγρωστώδες φυτό στην οικογένεια του γκαζόν. Καλλιεργείται για καλλωπιστικούς  και ενεργειακούς σκοπούς και αναπτύσσεται ταχύτατα, χωρίς πολλές απαιτήσεις. Ζει για  15 με 20 χρόνια και το ύψος του ανάλογα την ποικιλία κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 μέτρων. Σχηματίζει πυκνό ριζικό σύστημα σε βάθος μεγαλύτερο του 1 μέτρου. Το φύλλωμα του αποτελείται από πολυάριθμα λογχοειδή φύλλα σε χρώμα που εξαρτάται από το είδος/ποικιλία, όπως πράσινο που είναι το συχνότερο, καστανοκόκκινο, με ή χωρίς κίτρινους στιγματισμούς. Τα φύλλα του έχουν ευθυτενή ανάπτυξη χωρίς διακλαδώσεις και φτάνουν σε μήκος τα 2 με 4 μέτρα. Τα άνθη του εμφανίζονται σε ψηλά στελέχη που ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο φύλλωμα και σχηματίζουν πυκνές βοτρυώδεις ταξιανθίες που θυμίζουν φτερά.

Άνθηση:

Η εποχή άνθησης διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία, με τις περισσότερες να ανθίζουν τέλη καλοκαιριού με μέσα φθινόπωρου. 

Ποικιλίες:

Στο γένος Miscanthus συναντάμε 17 είδη, με τα 3 κυριότερα όσον αφορά την καλλωπιστική τους χρήση  να είναι το Miscanthus sacchariflorus, Miscanthus sinensis και Miscanthus floridulus. Το M. sacchariflorus και το M.floridulus  είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα θερμά κλίματα, ενώ το M.sinensis  στα ψυχρότερα. Και τα 3 μπορούν να καλλιεργηθούν στην Ελλάδα. Το M.sinensis αποτελεί το κύριο καλλωπιστικό είδος και για αυτό   συναντάμε μεγάλο  πλήθος ποικιλιών  με διαφορές στους χρωματισμούς και μορφή των φύλλων και των ανθών του που είναι τούφες που θυμίζουν πούπουλα. Μερικά παραδείγματα είναι οι ποικιλίες ‘Condensatus’ με πράσινο φύλλωμα και καστανές τούφες, ‘Gracillimus’ με πράσινο φύλλωμα λευκές τούφες, ‘ Emmanuel Lepage’ με καστανοκόκκινο  φύλλωμα και λευκές τούφες και ‘Punktchen’ με ροζ-μώβ τούφες και πράσινο φύλλωμα.

Θέση:

Οι μίσχανθοι προτιμούν τις ηλιόλουστες θέσεις. Σε περιοχές με ισχυρούς ανέμους προτιμάμε προφυλαγμένες θέσεις για την αποφυγή του πλαγιάσματος.

Θερμοκρασία:

Ο μίσχανθος είναι ένα φυτό των θερμών κλιμάτων και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες, εφόσον διατηρείται η επιθυμητή υγρασία. Είναι σχετικά ευαίσθητο στον παγετό, με θερμοκρασίες κάτω των -5 °C να καταστρέφουν την νεαρή βλάστηση. Παρόλα αυτά το φυτό μπορεί να επιβιώσει σε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, ανεξάρτητα από την αναστολή της νεαρής βλάστησης. Συγκεκριμένα, ορισμένες  ποικιλίες του M.sinensis  αντέχουν μέχρι και τους -15 °C με -20 °C.

Χώμα:

Αναπτύσσεται εύκολα σε οποιοδήποτε είδος εδάφους αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Ακατάλληλα θεωρούνται κυρίως τα  πολύ υγρά εδάφη με κακό αερισμό. Αποδίδει ικανοποιητικά σε pH 5,5 με 7.

Πότισμα:

Ποτίζουμε τακτικά αλλά με μικρές ποσότητες, ώστε να διατηρείται η υγρασία του εδάφους χωρίς υπερβολές. Τον χειμώνα ελαττώνουμε την συχνότητα ποτίσματος για την αποφυγή σαπισμάτων. 

Κλάδεμα:

Δεν έχει ανάγκη από κλαδευτικές επεμβάσεις.

Λίπανση:

Δεν χρειάζεται λίπανση καθώς αναπτύσσεται άρτια ακόμα και σε φτωχά, αμμώδη εδάφη.

Πολλαπλασιασμός:

Προτιμάτε ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα για λόγους ευκολίας και αξιοπιστίας, αλλά γίνεται και με παραφυάδες ή σπόρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Ο μίσχανθος είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και εξαιρετικά ανθεκτικό σε προσβολές από  ασθένειες οποιουδήποτε τύπου.

 

Tip-άκος:

  • Ένα υβρίδιο των  M. sinensis και M. Sacchariflorus, το Miscanthus giganteus ξεπερνά τα 4 μέτρα σε ύψος και καλλιεργείται ως ενεργειακό φυτό για την παραγωγή βιομάζας.
  • Η καλλιέργεια του μίσχανθου ως καλλωπιστικό φυτό στην Ευρώπη άρχισε από το 1930, ενώ αργότερα ξεκίνησε η διερεύνηση  του ως ενεργειακό φυτό.


Δείτε περισσότερα

Πεπόνι

1 κιλό πεπονιού περιέχει 150 θερμίδες.

Λυκίσκος

Το κυριότερο βότανο της ζυθοποιίας !