Κορίανδρος

Κορίανδρος

Άλλη κοινή ονομασία: Κόλιανδρος, Κουτβουράς

Λατινική ονομασία: Coriandrum sativum

Οικογένεια: Apiaceae

Καταγωγή:  Αυτοφυές σε χώρες της Νότια Ευρώπης, της Μικράς Ασίας και της περιοχής του Καυκάσου.

Ποικιλίες:

Χωρίζονται με βάση το μέγεθος του καρπού, σε μεγαλόκαρπες (Coriandrum sativum var. vulgare (macrocarpum)) και μιρκόκαρπες Coriandrum sativum var. vulgare (microcarpum)). Οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες είναι πρωιμότερες και οι καρποί τους ωριμάζουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ στις μικρόκαρπες οι καρποί ωριμάζουν ένα μήνα αργότερα.

Περιγραφή:

Ο κορίανδρος είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό  που καλλιεργείται από την αρχαιότητα για αρτυματική χρήση και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Φτάνει σε ύψος τα 40 – 70 εκατοστά και έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα φύλλα του είναι πτεροσχιδή και μικρού μεγέθους. Ανθίζει με μικρά λευκά ή ρόδινα άνθη μαζεμένα σε ταξιανθίες που θυμίζουν ομπρέλες στο σχήμα και ονομάζονται σκιάδιο. Όλα τα πράσινα μέρη του φυτού έχουν μία βαριά μυρωδιά, ενώ οι καρποί του έχουν μία πιο ευχάριστη οσμή.

Θέση:

 Προτιμά τις προσήλιες θέσεις.

Θερμοκρασία:

Είναι φυτό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία.

Χώμα:

Επιλέγουμε ελαφρά και γόνιμα εδάφη με άριστο pH το 6,6.

Πότισμα:

Συνήθως καλλιεργείται ξηρικά, αλλά μία δύο αρδεύσεις σε καλλιέργειες στο χωράφι ή μερικά αραιά ποτίσματα αν το έχουμε σε γλάστρα αυξάνουν σημαντικά την απόδοση.

Εποχή Σποράς:

Είτε φθινόπωρο, συγκεκριμένα Οκτώβριο-Νοέμβριο είτε την Άνοιξη του μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Αποστάσεις μεταξύ των γραμμών 30 – 40 εκατοστά.

Συγκομιδή:

Γίνεται τον  Ιούνιο όταν οι περισσότεροι καρποί έχουν πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο, με περίπου 1,502 κιλά σπόρου ανα στρέμμα για μεγάλες φυτεύσεις.

Λίπανση:

Μπορούμε να εφαρμόσουμε μία μέτρια λίπανση με ένα πλήρες λίπασμα. Σε μεγάλες καλλιέργειες προτείνονται 6 – 8 μονάδες από το κάθε ένα από τα θρεπτικά στοιχεία άζωτο, κάλιο και φώσφορο.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Το αιθέριο έλαιο του κορίανδρου που βρίσκεται σε φύλλα, βλαστούς και καρπούς έχει ποικίλες ευεργετικές δράσεις. Κύριο συστατικό του είναι η λιναλόλη ή κοριανρόλη σε περιεκτικότητα 60 – 70%. Έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιμικροβιάκή, αντιοξειδωτική και εφιδρωτική  δράση, ηρεμεί το στομάχι και χρησιμοποιείται για ανακούφιση από διάφορους πόνους καθώς και την καταπολέμηση του άγχους. Γενικότερα είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, B, C και  K και στα μέταλλα σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο

DIY: Ρόφημα από κορίανδρο

Βράζουμε νερό και το ρίχνουμε σε ένα δοχείο μαζί με 1 κουτάλι του γλυκού σπόρους κορίανδρου που έχουμε χτυπήσει για να απελευθερώσουν καλύτερα το αιθέριο έλαιο που περιέχουν. Σκεπάζουμε το δοχείο για 5 λεπτά, σουρώνουμε και το ρόφημα μας είναι έτοιμο. Είναι καλύτερο να το πίνουμε πριν από τα γεύματα μας.

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Tip-άκος:

  • Η βλάστηση του σπόρου του κορίανδρου ευνοείται από την ύπαρξη υγρασίας στο έδαφος καθώς και όταν αυτό είναι ψιλοχωματισμένο.
  • Υπάρχουν αναφορές για καλλιέργειες κορίανδρου από το 1000 π.χ. , με καρπούς του να έχουν βρεθεί στους αρχαίους Αιγυπτιακούς τάφους και αναφορές για τις θεραπευτικές του ιδιότητες σε πολυάριθμα ιατρικά συγγράμματα του Μεσαίωνα.


Δείτε περισσότερα

Άκανθος

Η έμπνευση του Κορινθιακού κιονόκρανου!

Αγαύη

Τα φύλλα της μοιάζουν με λόγχες και τα άνθη της εμφανίζονται πάνω σε ένα στύλο 10 μέτρων!