Χαμομήλι

Χαμομήλι

Λατινική ονομασία: Chamomila recutita

Οικογένεια: Asteraceae

Καταγωγή: Ευρώπη, Μεσόγειος

Περιγραφή

Το χαμομήλι είναι ετήσιο ποώδες φυτό με ύψος 20 – 60 εκατοστά. Ο βλαστός είναι κατακόρυφος και διακλαδίζεται πολύ με συνέπεια από την ίδια ρίζα χαμομηλιού να προκύπτουν έως και 80 πλευρικοί βλαστοί με 40 άνθη σε κάθε βλαστό. Τα άνθη που βλέπουμε με γυμνό μάτι είναι στην πραγματικότητα συμπλέγματα μικρότερων ανθέων. Το σύμπλεγμα αυτό ονομάζεται "κεφαλή". Το κεντρικό τμήμα της κεφαλής είναι κίτρινο και ημισφαιρικό, με κίτρινα άνθη χωρίς πέταλα. Τα άνθη στην περιφέρεια της κεφαλής φέρουν από ένα λευκό πέταλο το καθένα. Η ανθοφορία διαρκεί για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος.

Θέση

Προτιμά θέσεις με πλούσια ή μέτρια ηλιοφάνεια. Το χαμηλό του ύψος το καθιστά ανθεκτικό σε δυνατούς ανέμους.

Θερμοκρασία

Μπορεί να επιβιώσει σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών, αλλά τα εύκρατα κλίματα (θερμοκρασίες 15 – 22°C) δίνουν μεγαλύτερα άνθη.

Χώμα

Ιδανικά είναι τα εδάφη μέτριας γονιμότητας με ουδέτερη οξύτητα. Ωστόσο το χαμομήλι μπορεί να αποδώσει και σε φτωχά εδάφη.

Πότισμα

Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Εκμεταλλεύεται πολύ καλά την υγρασία του Χειμώνα και των πρώτων ημερών της Άνοιξης, οπότε μπορεί να καλλιεργηθεί και χωρίς πότισμα.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται με την ολοκλήρωση της άνθησης του φυτού, συνήθως τον Μάιο, με τσουγκράνες – χτένες. Θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά το άνοιγμα των ανθέων το πρωί, αφού έχει φύγει η πρωινή δροσιά.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπορά το Φθινόπωρο. Ο σπόρος είναι πολύ μικρός (σε ένα γραμμάριο σπόρων βρίσκονται περίπου 9000 σπόροι). Ανακατεύουμε το σπόρο με τελείως στεγνή άμμο και σπέρνουμε στα πεταχτά. Ακολουθεί πάτημα του εδάφους. Επειδή κατά τη συγκομιδή μπορεί να ξεφύγουν αρκετές ανθοκεφαλές, το χαμομήλι μπορεί να ξαναφυτρώσει στο ίδιο χωράφι και τον επόμενο χρόνο σε πυκνότητα ίδια ή μεγαλύτερη από την πρώτη χρονιά.

Λίπανση

Το χαμομήλι δεν έχει ειδικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία, επομένως η λίπανση δεν είναι απαραίτητη.

Εχθροί και Ασθένειες

Το χαμομήλι δεν προσβάλλεται από πολλούς εχθρούς και ασθένειες. Η παραγωγή του δεν επηρεάζεται από προσβολές.

Διατροφικά οφέλη

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για τα αιθέρια έλαια και τα ξηρά τμήματα του. Έχει αντιπυρετικές και αντινευρολογικές ιδιότητες. Ήταν γνωστό από τα χρόνια της Αρχαίας Αιγύπτου και ακόμη και σήμερα θεωρείται ένα από τα καλύτερα ευστόμαχα και αντιφλογιστικά αφεψήματα. Χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα για ερεθισμούς του δέρματος, του στόματος, του αναπνευστικού κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης και σαν καλλυντικό.

DIY

Έγχυμα χαμομηλιού

Υλικά:

  • Νερό
  • Φύλλα χαμομηλιού
  • Μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε το νερό να βράσει σε ένα μπρίκι.
  2. Σε ένα φλιτζάνι προσθέτουμε 1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο χαμομήλι.
  3. Πριν το νερό κοχλάσει το βγάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε το φλιτζάνι.
  4. Σκεπάζουμε το φλιτζάνι με ένα πιατάκι για 10 λεπτά, για να συγκρατήσουμε τα αιθέρια έλαια.
  5. Πίνεται καλύτερα σκέτο αλλά κάποιοι το προτιμούν με μια κουταλιά μέλι για να είναι πιο γλυκό.

Πηγή: www.matia.grΔείτε περισσότερα

Ακτινίδιο

Αναρριχώμενος θάμνος με γλυκούς καρπούς.

Μελίγκρα

Η μελίγκρα ή αλλιώς αφίδα, προσβάλει πολλά είδη φυτών.