Χακονέχλη

Χακονέχλη

Λατινική ονομασία:  Hakonechloa macra 'Aureola'

Οικογένεια: Poaceae

Καταγωγή: Ιαπωνία

Περιγραφή:

Η Χακονέχλη είναι ένα ριζωματώδες πολυετές είδος γρασιδιού που καλλιεργείται για το εντυπωσιακό φύλλωμά του. Αναπτύσσεται αργά και φτάνει σε ύψος και πλάτος  τα 30 με 60 εκατοστά. Σημαντικό προσόν του αποτελεί η ανθεκτικότητά του σε συνδυασμό με το ότι δεν είναι ιδιαίτερα επεκτατικό. Το φύλλωμά του είναι ανοιχτό πράσινο με χρυσαφί απόχρωση και αποκτά χάλκινες ή κόκκινες αποχρώσεις αργά το φθινόπωρο. Τα άνθη  του είναι μικρού μεγέθους με καφετί χρώμα και χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.

Ιδανικό φυτό για…

Αποτελεί ένα εξαιρετικό είδος γρασιδιού για καλλωπισμό περιοχών υπό σκίαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  εδαφοκάλυψη ή προσθήκη χρώματος, δημιουργία μονοπατιών, φύτευση σε βραχόκηπους και  πλαγιές, φύτευση σε γλάστρες.

Άνθηση:

Ιούλιος- Αύγουστος.

Θέση:

Προτιμά την ημισκιά. Στην χώρα μας λόγω της αυξημένης ηλιοφάνειας μπορεί να αναπτυχθεί και σε πλήρης σκίαση. Είναι ένα είδος γρασιδιού ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θερμοκρασία:

Πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και εφόσον διατηρείται η υγρασία στο έδαφος του δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ούτε με τις υψηλές.

Χώμα:

Αναπτύσσεται καλά σε υγρά, πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Απαιτεί διατήρηση της υγρασίας στο έδαφός του, οπότε ποτίζουμε τακτικά με σχετικά μικρές ποσότητες νερού, προσέχοντας να μην πλημυρίσει το χώμα του. Ο πολύ έντονος ήλιος μπορεί να προκαλέσει καψίματα στα φύλλα της εάν δεν διατηρείται η υγρασία το καλοκαίρι. 

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε τα παλιά και ανθισμένα στελέχη μέχρι την βάση τους στο έδαφος αργά τον Χειμώνα ή αρχές Άνοιξης πριν αρχίζει να εκπτύσσεται η νέα βλάστηση.

Λίπανση:

Πλούσια σε οργανική ουσία λιπάσματα, κομπόστα ή κοπριά.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται εύκολα με διαίρεση την Άνοιξη, σε ορισμένα φυτά γίνεται και με σπόρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

  • Οι αποχρώσεις της Χακονέχλης αλλάζουν ανάλογα με το πόσο φώς δέχεται. Όσο περισσότερο εκτίθεται  στον ήλιο το φύλλωμα της γίνεται πιο χρυσαφί, ενώ στην σκιά παίρνει χρώμα ανοιχτού  πράσινου (lime).
  • Το όνομα της Hakonechloa προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «Χακονε» (Hakone) που είναι το όνομα ενός βουνού της Ιαπωνίας που συναντάται το φυτό και «Χλόη»(Chloa) από την Ελληνική γλώσσα.
  • Είχε βραβευτεί  από την βρετανική βασιλική κοινότητα κηπουρικής(RHS)  με το βραβείο Grand Merit Award  το έτος 1993, που υποδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού και την συνεισφορά  του στην κηποτεχνία, και με το βραβείο Πολυετές φυτό της Χρονιάς το έτος 2009.

 Δείτε περισσότερα

Κυδωνίαστρο

Οι μικροί σαν κόκκινοι βώλοι καρποί του που το στολίζουν όλο το Φθινόπωρο.

Σπαράγγι

Υγιεινό και ιδιότροπο