Άλυσσο

Άλυσσο

Λατινικό όνομα: Alyssum maritimum

Οικογένεια: Brassicaceae

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα

Τα πανέμορφα, μικροσκοπικά άνθη του και το άρωμα του που θυμίζει μέλι.

Περιγραφή

Είναι χαμηλό φυτό, αλλά αναπτύσσεται σε πλάτος. Το ύψος του κυμαίνεται από 20-30 εκ.. Η ανθοφορία του ξεκινά, νωρίς την Άνοιξη και κρατά 3-4 μήνες. Έχει στενά φύλλα με λεπτούς βλαστούς. Τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό, μοβ, ροζ και φούξια.

Θέση

Το φυτεύουμε σε ηλιόλουστες  ή ημισκιερές θέσεις . Μπορούμε να το φυτέψουμε ή να το σπείρουμε την Άνοιξη, σε όλη την Ελλάδα. Παράγει συνεχώς σπόρους, που πέφτουν στο έδαφος και ενώ τον χειμώνα ξεραίνεται, την Άνοιξη μπορεί να ξαναεμφανιστεί στο ίδιο σημείο χωρίς να το σπείρουμε.

Θερμοκρασία

Είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του, είναι από 16-24°C. Για να το σπείρουμε την Άνοιξη, καλό θα είναι, να έχουν περάσει τα τελευταία κρύα. 

Εχθροί και ασθένειες

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς ή ασθένειες.

Χώμα

Αναπτύσσεται σε εδάφη μέσης γονιμότητας, μπορεί να αναπτυχθεί και σε πιο φτωχά εδάφη. Όπου και αν το φυτέψετε, το χώμα θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση.

Ιδανικό φυτό για...

Με τον Άλυσσο, δημιουργούμε πανέμορφα αρωματικά παρτέρια, ενώ ενδείκνυται για εδαφοκάλυψη , βραχόκηπους και γλάστρες. Θεωρείται από τα κλασσικότερα φυτά κηποτεχνίας. Θα πρέπει να φυτεύεται σε αποστάσεις ανά 10-15εκ.

Πότισμα

Την Άνοιξη 3-4 φορές την εβδομάδα ενώ το καλοκαίρι 5-7 φορές.

Κλάδεμα

Στα μέσα του καλοκαιριού, το κλαδεύουμε περίπου ως τα μισά, προκειμένου να το βοηθήσουμε να ξανανθίσει.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους.

Tip-άκος

Μια άλλη ονομασία του άλυσσου, είναι μελισσόχορτο, αφου το άρωμα του θυμίζει μέλι και προσελκύει τις μέλισσες.Δείτε περισσότερα

Κρασούλα ή Κράσουλα

Οι Αμερικάνοι την αποκαλούν “money tree: δέντρο του χρήματος” ή “dollarplant: δολαριόφυτο”.

Xειροποίητη Γλάστρα από φελλό DIY (VIDEO)

Πώς φτιάχνουμε μια χειροποίητη γλάστρα από φελλό και παλιό μεταλλικό κουτί.