Μανιτάρια που τρώνε πλαστικό

Μανιτάρια που τρώνε πλαστικό

Τα πλαστικά απόβλητα είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας. Και η απαγόρευση των πλαστικών καλαμακιών δεν είναι ο τρόπος για να λύσουμε το ζήτημα· οι άνθρωποι παντού ψάχνουν τρόπους για να μειώσουν τη χρήση πλαστικών και να μετριάσουν τις επιπτώσεις των αποβλήτων.
Ένας από τους τρόπους που έχει ανακαλυφθεί είναι ο εξής: μανιτάρια που τρώνε πλαστικό!
Θα μπορούσε να φανεί παράλογο μέχρι την ανακάλυψη τους το 2012 από φοιτητές του Πανεπιστημίου Yale, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ένα σπάνιο είδος μανιταριού από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι ικανό να συντηρείται μόνο από πλαστικό. Πιο συγκεκριμένα, το Pestalotiopsis microspora καταναλώνει πολυουρεθάνη, το βασικό συστατικό σε πλαστικά προϊόντα, και το μετατρέπει σε οργανική ύλη.
Ταυτόχρονα, το Pestalotiopsis αντέχει σε συνθήκες χωρίς οξυγόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί σε χώρους υγειονομικής ταφής(ΧΥΤΑ).
Επιστήμονες ισχυρίζονται πως υπάρχουν αρκετά είδη μανιταρίων που τρώνε πλαστικό, και μάλιστα υπάρχουν ορισμένα που είναι φαγώσιμα κιόλας-αν και το κοίνο θα είναι διστακτικό.
Είναι όμως τα μανιτάρια αυτά λύση για τα απόβλητα; Προς το παρόν όχι, αλλά με περισσότερη έρευνα θα μπορούσαν στο μέλλον να κάνουν τη διαφορά.

Περισσότερα στο:
http://yupthatexists.com/pestalotiopsis-microspora-plastic-eating-mushroom/Δείτε περισσότερα

Φυτά ανθεκτικά στη ρύπανση

Φυτά που αντέχουν τη ρύπανση

Μπλε κάδος ανακύκλωσης

Ας δώσουμε όλοι μας μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια μας!