Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των αφίδων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βιολογικό σκεύασμα σαπουνόνερου, με υλικά που έχουμε ήδη διαθέσιμα στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούν:

  • 1 μπάρα πράσινο σαπούνι
  • 1 λίτρο νερό
  • καθαρό οινόπνευμα
  • 1 τρίφτη κουζίνας
  • 1 πιάτο
  • 1 κουτάλι της σούπας
  • Ψεκαστηράκι του 1-1,5 λίτρου

 

Για να παρασκευάσουμε το διάλυμα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Μέσα στο πιάτο μας, τρίβουμε λίγο από το σαπούνι, προτιμώντας την ψιλή κόψη του τρίφτη, ώστε να διαλυθεί το σαπούνι πιο εύκολα. Μέσα στον ψεκαστήρα μας, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το τριμμένο σαπούνι και γεμίζουμε με το 1 λίτρο νερού. Προσθέτουμε καθαρό οινόπνευμα. Κλείνουμε τον ψεκαστήρα καλά και ανακινούμε.

Όταν είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας, καλύπτοντας όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μελίγκρες. Δεν ξεχνάμε να ψεκάσουμε και την κάτω πλευρά των φύλλων όπου μπορεί να έχουν κρυφτεί πολλά από τα έντομα. Ψεκάζουμε κάθε λίγες μέρες, ενώ ανάλογα με την προσβολή, ίσως χρειάζεται να αυξήσουμε τους ψεκασμούς, μέχρι να εξαφανιστούν οι αφίδες. 

Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, αποφεύγουμε να ψεκάζουμε σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια, για να γλιτώσουμε πιθανόν εγκάυματα στα φύλλα. Επειδή ορισμένα φυτά, όπως η γαρδένια, η φτέρη ή το αγγούρι, είναι ευαίσθητα στο σαπούνι, καλό είναι να τεστάρουμε πρώτα το μείγμα μας, ψεκάζοντας στην αρχή λίγα μόνο φύλλα. Εάν μέσα σε 24 ώρες παρατηρήσουμε ζάρωμα, αλλαγή χρώματος ή κηλίδες στα φύλλα, μπορούμε να αραιώσουμε παραπάνω το μείγμα. Αντίθετα, αν το φυτό δείχνει να είναι εντάξει, μπορούμε να ψεκάσουμε ολόκληρο το φύλλωμα.

 

Γιατί χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι;

Πολλά από τα υγρά ή στερεά σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν διαφορετικά συστατικά το ένα από το άλλο, αλλά και διάφορα πρόσθετα όπως αρώματα. Αρκετά από αυτά, μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης τα έντομα, όμως είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσουν τα φυτά μας ή αν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στα φρούτα και τα λαχανικά που θα φάμε. Επειδή δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε όλα τα συστατικά ενός σαπουνιού και το πώς ακριβώς δρα, προτιμάμε το πράσινο σαπούνι, που έχει απλή και γνωστή σύσταση κι έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές του. Το διαλυμένο πράσινο σαπούνι που περιέχει το μείγμα μας, εξοντώνει τις μελίγκρες, καταστρέφοντας την εξωτερική τους μεμβράνη και εμποδίζοντας την αναπνοή τους, ενώ μπορεί να φύγει από τα φυτά, με τη βροχή ή με ένα απλό ξέπλυμα.