Πότε κλαδεύουμε ένα φυτό για να μας δώσει πολλά άνθη; VIDEO

 

Το μυστικό είναι να ξέρουμε αν το φυτό ανθοφορεί σε βλαστό που βγαίνει την τρέχουσα χρονιά ή αν ανθοφορεί σε βλαστό στης προηγούμενης χρονιάς.

Δείτε το VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=GsGq0c4Qvmo

  • Πριν την ανθοφορία κλαδεύουμε τα φυτά που σχηματίζουν άνθη σε βλαστούς που βγαίνουν την ίδια χρονιά (αν τα κλαδέψουμε, είναι οι βλαστοί που βγαίνουν μετά το κλάδεμα). Αυτά τα φυτά συνήθως κλαδεύονται το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και ανθίζουν όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Κλασικό παράδειγμα είναι η τριανταφυλλιά. Την κλαδεύουμε το χειμώνα και από τους καινούριους βλαστούς βγάζει τα τριαντάφυλλα. Άλλα παραδείγματα: Αμπέλια, Ιβίσκος, Αγιόκλημα, Αψιθιά,
  • Μετά την ανθοφορία κλαδεύουμε τα φυτά που σχηματίζουν άνθη σε κλαδιά προηγούμενων χρόνων. Αυτά τα φυτά συνήθως ανθίζουν το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Κλασικό παράδειγμα είναι η τσιντόνια. Βγάζει τα άνθη της στις τέλη του χειμώνα με αρχές της άνοιξης από περσινά κλαδιά και μετά την κλαδεύουμε. Οι νέοι βλαστοί (αν μείνουν ακλάδευτοι) θα ανθοφορήσουν πάλι τον επόμενο χειμώνα. Άλλα παραδείγματα φυτών: γιασεμί κίτρινο, φορσύθια, χειμώνανθος, μανόλια φυλλοβόλος, κουτσουπιά (γενικά όλα τα φυλλοβόλα που ανθίζουν απευθείας στα κλαδιά)