Ζαμιοκούλκας

Ζαμιοκούλκας

Λατινική ονομασία: Zamioculcas zamiifolia

Οικογένεια: Araceae

Κοινή ονομασία: Στη χώρα μας αποκαλείται και Ζάμια. Κακώς λέγεται Ζάμια, μιας και το φυτό Ζάμια ανήκει στην οικογένεια Zamiaceae και είναι γυμνόσπερμο. 

Καταγωγή: Αφρική.

Περιγραφή

Έχει γυαλιστερά βαθυπράσινα φύλλα, που ξεκινούν από το χώμα. Το υπόγειο μέρος είναι κόνδυλος (σαν την πατάτα).

Θερμοκρασία

Δεν αντέχει στο κρύο. Κάτω από τους 10°C δεν αντέχει. Με τις ψηλές θερμοκρασίες δεν έχει πρόβλημα. Σε περίπτωση που καταστραφεί το υπέργειο τμήμα του, ξαναβλαστάνει από τους κονδύλους.

Θέση

Τα σκιερά σημεία είναι ιδανικά. Αν τα φύλλα του εκτεθούν απ'ευθείας στην ηλιακή ακτινοβολία, θα δημιουργηθούν εγκαύματα πάνω τους. Σε σχέση με άλλα φυτά εσωτερικού χώρου, ίσως είναι το πιο ανθεκτικό σε πολύ σκιερά σημεία.

Πότισμα

Είναι αρκετά ανθεκτικό στην ξηρασία. Δεν το ποτίζουμε πολύ συχνά, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες του. Το χειμώνα μια φορά στις 20 μέρες αρκεί. Άνοιξη και φθινόπωρο κάθε 10 μέρες, ενώ το καλοκαίρι κάθε 3-4 μέρες. 

Λίπανση

Κάνουμε λίπανση με υγρό λίπασμα, για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε μήνα. Το καλοκαίρι και το χειμώνα στις ακραίες θερμοκρασίες δεν κάνουμε λίπανση.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε μόνο τα ξερά και κατεστραμμένα κλαδιά.

Δροσισμός

Επειδή του αρέσει η ατμοσφαιρική υγρασία, βρέξτε τα φύλλα του, με νερό σε ένα ψεκαστήρι. Ο δροσισμός, του κάνει καλό ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι πιο σχολαστικοί μπορούν, να καθαρίζουν τα φύλλα του από τη σκόνη, με βρεγμένο βαμβάκι.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με διαίρεση.  Επίσης με μοσχεύματα φύλλων.



Δείτε περισσότερα

Αρωματοθεραπεία και φυτά

Το άρωμα του κέδρου ή του γαρίφαλου βοηθά σε παθήσεις που έχουν να κάνουν με:

Μάραθος

Ένα ιδιαίτερο μυρωδικό!