Κίνδυνος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κίνδυνος από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου μέχρι τις 26 Αυγούστου , εκ των οποίων τα 10 είναι θανατηφόρα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως τα συνολικά κρούσματα είναι περίπου 13.500, αλλά τα άτομα που μολύνονται δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δηλαδή δεν εκδηλώνουν τη λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα ή ως ίωση.

 

Κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε 14 Περιφερειακές ενότητες στην Στερεά Έλλάδα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Η ενότητα με τις περισσότερες μολυσμένες περιοχές είναι της Λάρισας, με έξι δήμους στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ ακολουθεί η Ανατολική Αττική με πέντε επηρεαζόμενες περιοχές.

 

Η μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι είτε ασυμπτωματική σε περίπου 80% των μολυσμένων ανθρώπων, είτε μπορεί να οδηγήσει σε πυρετό στο άλλο 20% ή και σε σοβαρή ασθένεια (1 στα 150 άτομα) .

Η αντιμετώπιση του ιού γίνεται κυρίως με πρόληψη καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο και η θεραπεία είναι κυρίως υποστηρικτική με ενδοφλέβια υγρά.

Τα κυριότερα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Χρήση κουνουπιέρων και προσωπικών εντομοαπωθητικών.

  • Ένδυση ανοιχτόχρωμων ρούχων (πουκάμισα και παντελόνια με μακριά μανίκια).

  • Αποφυγή της υπαίθριας δραστηριότητας σε ώρες αιχμής.

  • Χρήση γαντιών και προστατευτικών ρούχων για τον χειρισμό ασθενών ζώων.

  • Περιορισμοί στην δωρεά και μετάγγιση αίματος στις πληγμένες περιοχές.

  • Καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών στις κατοικημένες περιοχές.

 

Περισσότερα στο: https://www.tovima.gr/2019/08/27/society/kalpazei-o-ios-dytikou-neilou-stous-10-oi-nekroi-poies-oi-perioxes-se-kokkino/

 

Πληροφορίες σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου: https://www.cnn.gr/focus/explainers/story/143039/ios-dytikoy-neiloy-h-metadosi-ta-symptomata-kai-oi-tropoi-prolipsis

 

 Δείτε περισσότερα

Κυκλάμινο

Ομορφιά και χρώμα...

Πιπεριά

Η πιπεριά βοηθάει στην καύση του λίπους και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.