Φασολιά

Φασολιά

Λατινική ονομασία: Phaseolus vulgaris

Οικογένεια: Fabaceae

Καταγωγή: Νότια Αμερική

Περιγραφή

Η φασολιά είναι ετήσιο, ποώδες φυτό, μέλος της οικογένειας των ψυχανθών και διαχωρίζεται σε πάνω από 1000 ποικιλίες. Μπορεί να φτάσει σε μήκος βλαστού τα 4 μέτρα και αρκετές ποικιλίες είναι αναρριχώμενες. Τα άνθη της έχουν χρώμα λευκό, πορφυρό ή μαύρο και φυτρώνουν σε συστάδες με 6 άνθη η κάθε μια. Ο καρπός είναι μακρόστενος πράσινος και μέσα του περιέχει 4 – 8 σπόρους, τα γνωστά σε εμάς φασόλια.

 

Θέση

Προτιμά θέσεις με αρκετή έκθεση στον ήλιο. Χρειάζεται τεχνητά μέσα στήριξης, όπως τοίχους ή σύρματα.

 

Θερμοκρασία

Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη των φυτών είναι 21 – 26°C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες δυσχεραίνεται η ανάπτυξη του φυτού. Θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C διακόπτουν το σχηματισμό καρπών.

 

Χώμα

Τα κατάλληλα εδάφη είναι τα αμμώδη και αργιλοπηλώδη με ελαφριά οξύτητα (pH= 5,5 – 6,5). Η στράγγιση πρέπει να είναι καλή για να μην κατακλύζεται το νερό.

 

Πότισμα

Η άρδευση πρέπει να γίνεται στάγδην κάθε 2 – 3 μέρες την Άνοιξη και κάθε 1 – 2 μέρες το Καλοκαίρι. Έλλειψη εδαφικής υγρασίας προκαλεί ανθόρροια και αδυναμία στην καρπόδεση.

 

Συγκομιδή

Η περίοδος συγκομιδής διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία. Γενικά κόβουμε τους λοβούς όταν αυτοί αρχίσουν να χάνουν το πράσινο χρώμα τους.

 

Επικονίαση

Η επικονίαση γίνεται φυσιολογικά από τις μέλισσες και τις πεταλούδες. Δεν χρειάζεται να επέμβουμε με τεχνητά μέσα.

 

Κλάδεμα

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Φροντίζουμε να παρέχεται στήριξη στη νέα βλάστηση και να απομακρύνουμε τα ζιζάνια με σκαλίσματα.

 

Λίπανση

Η λίπανση γίνεται κατά τη σπορά με ενσωμάτωση λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο και φώσφορο ή μίγμα φωσφορούχου λιπάσματος και καλά χωνεμένης κοπριάς. Το λίπασμα δεν πρέπει να έρθει σε απευθείας επαφή με το σπόρο.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο που φυτεύεται κατευθείαν στο χωράφι όταν το έδαφος έχει θερμοκρασία 12 – 15°C. Η φύτευση γίνεται σε βάθος 4 – 5 εκατοστών. Αφήνουμε αποστάσεις ίσες με περίπου μισό μέτρο μεταξύ των φυτών. Πριν την σπορά, βάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα.

 

Εχθροί και ασθένειες

Όταν οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν ψεκάζουμε προληπτικά κατά του τετράνυχου με θειάφι (το θειάφι πρέπει να εφαρμόζεται όταν υπάρχει δροσιά π.χ. απόγευμα). Έχουμε το νου μας για προσβολές από μελίγκρα, αφίδες, αλευρώδη και βρωμούσες. Τα νεαρά φυτά είναι ευαίσθητα σε μυκητιάσεις και βακτηριακές προσβολές.

 

 

Διατροφικά οφέλη

Τα φασόλια χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και να βελτιώσουν την ορθή λειτουργία του εντέρου. Επίσης είναι πλούσια σε πρωτεΐνες καθώς μια κούπα φασόλια περιέχει τόσες πρωτεΐνες όσο 30 γραμμάρια κοτόπουλου, ψαριού ή κρέατος. Για αυτό αποτελούν καλή εναλλακτική για όσους επιθυμούν να μην καταναλώνουν κρέας.  Ενδεχομένως να βοηθούν και στην πρόληψη του καρκίνου.

 

DIY

Φασολάδα πηλιορείτικη με λουκάνικο

Υλικά:

  • 500 γραμμάρια φασόλια μικρά, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 120 γραμμάρια πελτές ντομάτας
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά αποξηραμένη, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
  • 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 3 μικρά κλωνάρια σέλλερι (χωρίς τα φύλλα), κομμένα λεπτές ροδέλες
  • 4 κουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 χωριάτικα πηλιορείτικα λουκάνικα, από χοιρινό (περίπου 200 γραμμάρια το καθένα), κομμένα σε ροδέλες πάχους 0,5 εκατοστά

Εκτέλεση:

  1. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο που να τα σκεπάζει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό. (Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για πιο εύπεπτα φασόλια.)
  2. Ξαναβάζουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και βράζουμε με περίπου 1½ λίτρο νερό σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  3. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κρεμμύδι, τον πελτέ, την καυτερή πιπεριά και το πράσο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλη 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
  4. Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, 40 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει η φασολάδα.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τη δάφνη και σκορπίζουμε τον μαϊντανό.
  6. Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λουκάνικα για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές.
  7. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα ρίχνουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε.
  8. Μοιράζουμε τη φασολάδα στα πιάτα, ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από 1 κοφτή κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ωμό, και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: www.gastronomos.gr

 



Δείτε περισσότερα

Αρακάς ή Μπιζέλι

Ο αρακάς είναι εξαιρετικό οργανικό λίπασμα για το έδαφος.

Follow Us On Instagram

Follow Us On Instagram