Ορτανσία

Ορτανσία

Κοινή Ονομασία : Ορτανσία , Υδραγγεία

Λατινική Ονομασία : Hydrangea macrophylla 

Οικογένεια : Hydrangeaceae

Καταγωγή :

Υπάρχουν αυτοφυή είδη κυρίως σε Κίνα και Ιαπωνία ,αλλά και στην αμερικάνικη ήπειρο.

 

Ποικιλίες :

Μακρόφυλλες ή Μεγαλόφυλλες ποικιλίες ,Hydrangea macrophylla. Ονομάζονται και γαλλικές και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες : την κεφαλή "σφουγγαρίστρας"(mophead), την δαντελωτή κεφαλή  (Lacecup, επιστημονικά Hydrangea macrophylla normalis) και την βουνίσια ορτανσία (Mountain , Hydrangea macrophylla ssp. serrata). Οι πρώτες είναι οι πιο διαδεδομένες με τις γνωστές μεγάλες σφαιρικές ταξιανθίες σε ροζ ,μωβ και μπλε. Οι δαντελωτής κεφαλής  έιναι ίδιες με τις απο πάνω πέρα του σχήματος των κέφαλών και οι βουνίσιες έχουν μικρότερα άνθη ,άλλα είναι εξαιρετικά ανθεκτικές. 

Hydrangea paniculata , των οποίων οι κεφαλές έχουν κωνικό σχήμα και είναι οι πιο ανθεκτικές στο κρύο. Είναι οι μόνες που μπορούν να μορφωθούν σε δέντρα.

Smooth (απαλές/λείες ) ποικιλίες. Προέρχονται από την Hydrangea arborescens. Ονομάζονται και άγριες ορτανσίες και είναι αυτοφυείς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι ποικιλίες "Φύλλα Βελανιδιάς" . Όπως λέει το όνομα τους τα φύλλα τους θυμίζουν αυτά της βελανιδίας και μπορούν να φτάσουν σε τεράστιο μέγεθος από 10x10 cm έως  25x25cm.  Είναι η μονή που αλλάζει χρώμα το φθινόπωρο.

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες , Hydrangea petiolaris.  Προέρχονται απο την Ασία ,ονομάζονται και ιαπωνικές (Japanese hydrangea vine)

Ποικιλίες εσωτερικών χώρων

Περιγραφή :

Είναι ένας καλλωπιστικός θάμνος που μπορεί να είναι φυλλοβόλος ή αειθαλής, με τις κύριες καλλωπιστικές ποικιλίες να είναι όλες φυλλοβόλες. Προτιμάται για τα ιδιαίτερα άνθη του, τα οποία σχηματίζουν πλούσιες σφαιρικές ταξιανθίες και διατηρούν την αξία τους και αποξηραμένα. Το χρώμα  τους μπορεί να είναι λευκό, κόκκινο, ροζ , μωβ και μπλε, και καθορίζεται από την ποικιλία αλλά και το εδαφικό pH. Το μέγεθός του κυμαίνεται από λίγο λιγότερο του 1 μέτρου μέχρι και 3 μέτρα, αν και οι αναρριχώμενες ποικιλίες μπορούν να ξεπεράσουν τα 30 μέτρα σκαρφαλωμένες σε δέντρα.  Καλλιεργείται τόσο σε γλάστρες όσο και σε κήπους. Κέντρο παραγωγής στην χώρα μας αποτελεί ο Βόλος. 

Θέση :

Για την φύτευση προτιμότερη εποχή τα μέσα της άνοιξης, αφού έχουν περάσει οι παγετοί ή αρχή φθινοπώρου. Επιλέγουμε δροσερές, ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τον άνεμο. Αποφεύγουμε σκιερές θέσεις κάτω από μεγάλα δέντρα, καθώς η ορτανσία δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί. 

Θερμοκρασία :

Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες , ενώ το καλοκαίρι προτιμάμε να μην εκτίθεται άμεσα στο ήλιο για πολλές ώρες.

 

Χώμα :

Θέλει πλούσια σε οργανική ουσία υγρά εδάφη με όξινο pH, καθώς ανήκει στα οξύφυλλα. Ιδανικό το καστανόχωμα σε περίπτωση που κάνουμε μεταφύτευση. Μπορούμε να το βρούμε σε γεωπονικά καταστήματα. 

Πότισμα :

Ποτίζουμε τακτικά με μικρές ποσότητες νερού, χωρίς να βρέχουμε τα φύλλα της. Έχει αυξημένες ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Λίπανση :

Λιπαίνουμε μηνιαία με υγρό λίπασμα. Προσοχή, δεν λιπαίνουμε τον Αύγουστο καθώς μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη νέας βλάστησης σε λάθος εποχή. Κάνουμε το ίδιο και για τους μήνες από Δεκέμβρη έως Φεβρουάριο. 

Κλάδεμα :

Αφαιρούμε ξερά τμήματα του φυτού. Περαιτέρω κλάδεμα διαφοροποιείται ανά ποικιλία. Στις περισσότερες , που ανθοφορούν σε νέους βλαστούς ,κλαδεύουμε αυστηρά στα τέλη του χειμώνα.

Πολλαπλασιασμός :

Γίνεται με διαίρεση και μοσχεύματα.

 

Εχθροί :

Προσβάλλεται από βοτρύτη και ωίδιο , για αυτό αποφεύγουμε τα λιμνάζοντα νερά. Επίσης ,προβλήματα δημιουργούν ο τετράνυχος και οι αφίδες.

 

DIY

Πως αλλάζουμε το χρώμα στα άνθη της ορτανσίας

  • Προσοχή ,στις λευκές ποικιλίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε το χρώμα. Επίσης ο έλεγχος του χρώματος είναι ευκολότερος στα γλαστρικά φυτά.
  •  Η αλλαγή χρώματος βασίζεται στο πως επηρεάζει το pH την απορρόφηση ιόντων αλουμίνιου του χώματος από το φυτού.
  • Αν θέλουμε μπλε χρώμα πρέπει να έχουμε όξινο pH 5.2-5.5 και φυσικά να υπάρχουν ιόντα αλουμινίου στο χώμα. Αυτό γίνεται με προσθήκη πλούσιου οργανικού υλικού και προσθήκη οργανικού σιδήρου κάθε 15-20 μέρες. Επίσης βοηθά η  χρήση λιπάσματος με μικρή ποσότητα φώσφορου και μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο.  
  • Αν θέλουμε ροζ χρώμα  χρειαζόμαστε μεγαλύτερο pH ~ 6.2,  κάτι που επιτυγχάνουμε με προσθήκη ασβεστίου στο χώμα σε μικρές ποσότητες. Η χρήση λιπάσματος με πλούσιο σε φώσφορο είναι επίσης επιθυμητή.

Tip-άκος :

Το υβρίδο "Runaway Bride Snow White" του Ιάπωνα Ushio Sakazaki βραβεύτηκε ως φυτό της χρονιάς το 2018 από την Αγγλική Κοινότητα Κηπουρικής (RHS).  

Το όνομα της , Hydrangea ή Υδραγγεία προέρχεται από τα ελληνικά "Αγγείο  νερού".

 Δείτε περισσότερα

Κυκλάμινο

Από τα ωραιότερα φυτά του χειμώνα.

Βερβερίδα

Ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι και τον κήπο σας.