Μιμόζα

Μιμόζα

 

Λατινική ονομασία:  Acacia dealbata

Οικογένεια: Fabaceae

Καταγωγή: Αυστραλία

Περιγραφή

Είναι αειθαλές δέντρο συγγενικό της ακακίας και του "μη μου άπτου". Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως τα 10 μέτρα (βιβλιογραφικά αναφέρονται και περιπτώσεις όπου το ύψος του φτάνει τα 30 μέτρα αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι συχνό). Ο βλαστός είναι εύκαμπτος καφέ ή γκρι και διακλαδίζεται αρκετά. Όταν το δέντρο είναι μεγάλο σε ηλικία ο βλαστός μπορεί να εμφανίσει ρυτιδώσεις παρόμοιες με ρήγματα. Στις διακλαδώσεις του φυτρώνουν πολλά μικρά ,μακρόστενα φύλλα ,τα οποία είναι χρώματος σκούρου πράσινου. Ανάμεσα στις συστάδες τον φύλλων από το τέλος της Άνοιξης και για όλο το Καλοκαίρι και Φθινόπωρο θα βλέπουμε να ξεπροβάλλουν τα άνθη. Τα άνθη είναι μικρά, στρογγυλά και κίτρινα. Έχουν μια χνουδωτή όψη καθώς αυτό που  βλέπουμε δεν είναι τα πέταλα, αλλά οι στήμονες. Τα άνθη εξελίσσονται σε φασολάκια το Φθινόπωρο. Κάθε φασολάκι περιέχει πολλούς μικρούς μαύρους σπόρους, οι οποίοι μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα βλάστησης τους για καιρό αν τοποθετηθούν σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον.

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες και υπήνεμες τοποθεσίες. Το ριζικό τους σύστημα δεν είναι καταστρεπτικό σε πλακοστρώσεις και υποδομές, οπότε μπορεί να φυτευτεί κοντά σε κτίσματα ή στο πεζοδρόμιο. Σε περιοχές με εκτεταμένες περιόδους κρύου είναι προτιμότερο να τη φυτεύουμε σε γλάστρα, ώστε να την βάζουμε μέσα στο σπίτι το Χειμώνα.

Θερμοκρασία

Ανθεκτικό στην ξηρασία και στο μέτριο ψύχος. Παρατεταμένοι παγετοί μπορούν να ξεράνουν μεγάλο μέρος ή όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού.

Χώμα

Προτιμά ελαφριάς ή μεσαίας σύστασης εδάφη με ελαφρώς όξινο pH. Η στράγγιση πρέπει να είναι καλή.

Πότισμα

Στα πρώτα 2 χρόνια το πότισμα πρέπει να είναι τακτικό ώστε να βοηθήσουμε το φυτό να εγκατασταθεί. Όταν αναπτυχθεί αρκετά ποτίζουμε μόνο όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να μην καταπονείται το φυτό.

Άνθηση

Ανθίζει από τέλος της Άνοιξης μέχρι και το Φθινόπωρο.

Λίπανση

Δεν είναι απαιτητικό σε λίπανση καθώς στις ρίζες του ζουν συμβιωτικά παράσιτα που του παρέχουν άζωτο (χαρακτηριστικό όλων των φυτών της οικογένειας Fabaceae). Μπορούμε να εφαρμόσουμε μικρές ποσότητες καλιούχου λιπάσματος το Φθινόπωρο για να εμπλουτίσουμε και άλλο την επόμενη ανθοφορία.

Κλάδεμα

Δεν αντιδρά θετικά στο βαρύ κλάδεμα. Κάνουμε μόνο ένα ελαφρύ τριμμάρισμα για διατήρηση του σχήματος της κόμης στο τέλος της άνθισης (τέλη Νοέμβρη).

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται είτε με σπόρο, είτε με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα λαμβάνονται τον Ιούνιο, τοποθετούνται σε νερό και φυτεύονται όταν βγάλουν ρίζα. Οι σπόροι μπορούν να συλλεχθούν το φθινόπωρο και φυτεύονται νωρίς την Άνοιξη. Πριν την φύτευση θα πρέπει να εμβαπτιστούν για 24 – 48 ώρες σε θερμό νερό και να χαραχτούν ελαφρά.

Εχθροί και ασθένειες

Γενικά είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές εντόμων και μυκήτων. Τα κοκκοειδή, ο ψευδόκοκκος και ο τετράνυχος είναι οι πιο πιθανοί εχθροί για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε. Μπορούν να καταπολεμηθούν με τη χρήση ειδικών σκευασμάτων, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο και την αφαίρεση των μολυσμένων τμημάτων του φυτού.

Tip-άκος

Ένας τύπος κοκτέιλ σαμπάνιας μοιράζεται το ίδιο όνομα με την μιμόζα γιατί έχουν παρόμοιο χρώμα και "χνουδωτή υφή".  Το κοκτέιλ το ίδιο παρασκευάζεται με μίξη ενός μέρους σαμπάνιας με ένα μέρος χυμό πορτοκάλι.Δείτε περισσότερα

Μπιλμπέργκια

Γνωστή και ως "Δάκρυ της Βασίλισσας" ,τα άνθη της αποτελούν μοναδικό στολίδι για κάθε κήπο.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου

« Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ένας πλανήτης. Κατανάλωσε με προσοχή».