Κυκλάμινο

Κυκλάμινο

Λατινική ονομασία:  Cyclamen sp

Οικογένεια: Primulaceae

Καταγωγή: Ευρώπη

Ποικιλίες:

Στην Ελλάδα συναντάμε 5 αυτοφυή είδη, με πιο συχνά το Κυκλάμινο το γραικό  και το Κυκλάμινο το κισσόφυλλο.  Τα περισσότερα κυκλάμινα που αγοράζουμε προέρχονται από το είδος Cyclamen persicum, που κυριαρχεί στις καλλωπιστικές ποικιλίες.

Περιγραφή:

Πρόκειται για ένα βολβώδες, πολυετές αγριολούλουδό, το οποίο καλλιεργείται και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Είναι ένα φυτό μικρού μεγέθους με ύψος κοντά στα 20 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι σκούρου πράσινου χρώματος, συχνά με λευκές περιοχές  και σε σχήμα καρδιάς. Μαζί με το υπόλοιπο υπέργειο μέρος, ξεραίνονται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, ενώ το φυτό επιβιώνει ως βολβός. Τα άνθη έρχονται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, όσον αφορά τις εμπορικές ποικιλίες, σε λευκό, κόκκινο, μωβ, μπορντό, ροζ και δίχρωμα.

Ιδανικό φυτό για...

Γλάστρα, σε μπαλκόνι, περβάζια και εσωτερικούς χώρους  και με απευθείας φύτευση στον κήπο, για παρτέρια, διαδρόμους, δημιουργία ανήθικων πλαισίων και μπορντούρων. Επίσης είναι κατάλληλο και για φύτευση σε βραχόκηπο.

Θέση:

Προτιμά θέσεις σκιερές με αρκετή υγρασία. Τα κυκλάμινα δεν αντέχουν στην ζέστη και την ξηρασία, για αυτό αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να είναι σε ένα δροσερό μέρος, μακριά από θερμαντικά σώματα. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι φωτεινός, όμως το φυτό μας να έρχεται σε  άμεση επαφή  με της ακτίνες του ήλιου.

Θερμοκρασία:

Είναι προσαρμοσμένο στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχει την ζέστη. Ο παγετός προκαλεί σοβαρές ζημίες στις περισσότερες εμπορικές ποικιλίες.

Χώμα:

Οι ρίζες του κυκλάμινου είναι ευαίσθητες σε μυκητολογικές προσβολές που ευνοούνται από την υγρασία, οπότε χρειαζόμαστε απαραίτητα έδαφος με καλή αποστράγγιση.  Ιδανικό το γόνιμο φυτόχωμα. Για καλύτερη αποστράγγιση σε γλάστρες, τοποθετούμε στον πάτο τους ελαφρόπετρα.

Πότισμα:

Ποτίζουμε τακτικά αλλά με μικρές ποσότητες και απευθείας στο χώμα. Ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι παρόμοιος με της ορχιδέας. Δηλαδή τοποθετούμε την γλάστρα του φυτού σε μία λεκάνη με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Την αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η υγρασία στην επιφάνεια του χώματος και μετά ξαναποτίζουμε όταν η επιφάνεια του χώματος έχει στεγνώσει.

Άνθηση:

Ανθίζει από τέλη Σεπτεμβρίου έως και τον Μάρτιο, ανάλογα με την περιοχή.

Κλάδεμα:

Το μόνο που χρειάζεται το κυκλάμινο από άποψη κλαδέματος είναι η τακτική αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών, που οδηγεί στην προαγωγή της άνθησης.

Λίπανση:

Χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας μία φορά τον μήνα, για όλη την περίοδο της άνθησης.

Πολλαπλασιασμός:

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και κονδύλους.

Εχθροί και ασθένειες:

Προσβάλλεται συχνά από βοτρύτη (Botrytis cinerea) και μύκητες που προκαλούν  σηψιρριζίες (όπως Rhizoctonia, Pythium ). Επίσης, μπορεί να συναντήσουμε προσβολές από  φουζάριο (Fusarium oxysporum) και βακτηρίωση (Erwinia caratovora). Από εχθρούς, σημαντική ζημία  μπορεί να προκαλέσει ο τετράνυχος, ενώ  δευτερεύοντες εχθροί είναι οι  αφίδες και οι θρύπες που προκαλούν περιορισμένες ζημιές.

Tip-άκος:

Όταν αγοράζουμε κυκλάμινα καλό είναι να αποφεύγουμε τα φυτά που έχουν αραιώσει στο εσωτερικό τους και φαίνονται να έχουν τάση  ανάπτυξης προς τα πλάγια.



Δείτε περισσότερα

Φασολιά

Τα φασόλια τα γλυκαίνει η πείνα!

Γλαστράκι από παλιά λάμπα

Πως μια παλιά λάμπα γίνεται γλάστρα.