Ιβίσκος

Ιβίσκος

 

Λατινική Ονομασία : Hibiscus syriacus

Οικογένεια : Malvaceae

Καταγωγή : Ανατολική Ασία

Ποικιλίες

Υπάρχει πλήθος ειδών , με πολλά να χρησιμοποιούνται και εκτός της κακοτεχνίας, για παράδειγμα την παρασκευή ζωοτρόφων και την δημιουργία υφασμάτων. Άλλα γνωστά καλλωπιστικά είδη είναι :   

  • Ιβίσκος ο σινικός (Hibiscus rosa-sinensis): Είδος που καλλιεργείται για τα μεγάλα κόκκινα άνθη του. Χρησιμοποιείται και για την παράγωγη χαρτιού. 
  • Ιβίσκος της Ερυθραίας (Hibiscus sabdariffa): Καλλιεργείται κυρίως για τα άνθη του με τα οποία παρασκευάζεται φαρμακευτικό εκχύλισμα.

Περιγραφή

Ο ιβίσκος είναι ένας θάμνος ή μικρό φυλλοβόλο δένδρο που φτάνει σε ύψος τα 2-4 μέτρα. Έχει πλούσια ανθοφορία με πολυάριθμά μεγάλα κωνοειδή άνθη σε κόκκινα , λευκά, κίτρινα και ροζ χρώματα , για τα όποια και είναι γνωστό. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, οδοντωτά σε ανοιχτοπράσινο χρώμα.

Ιδανικό φυτό για...

Φύτευση στον κήπο για δενδροστοιχίες μικρών δρόμων, και δημιουργία πλαισίων. Κατάλληλο  και για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες και για παραθαλάσσιους κήπους.

Θέση

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστα μέρη , όμως ανέχεται και την μέτρια σκιά.

Θερμοκρασία

Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, επιβιώνει  μέχρι και τους - 15 °C , χάνοντας βέβαια το φύλλωμά του.

Έδαφος

Δεν έχει πρόβλημα να αναπτυχθεί ακόμα και σε πτωχά εδάφη , εκτός από τα πολύ αμμώδη. Ιδανικά , προτιμά τα πλούσια εδάφη με pH 6 - 8.

Πότισμα

Συνίσταται πλούσια άρδευση, ειδικά την περίοδο πριν την ανθοφορία.

Άνθηση

Ανθίζει από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο.

Λίπανση

Για πλουσιότερη άνθηση μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλήρες υδατοδιάλυτο λίπασμα  μία φορά τον μήνα από Μάρτιο έως τον Οκτώβριο.

Κλάδεμα

Ανάλογα με το σχήμα και το αν θέλουμε να τον μορφώσουμε σε δένδρο ακολουθούμε διαφορετικά κλαδέματα. Για την διαμόρφωση σε δένδρο αφαιρούμε όλους τους χαμηλούς βλαστούς , κρατώντας τον κεντρικό κορμό και τέσσερις υγιής βραχίονες που θα συντμηθούμε στην κορυφή.  Γενικά , επεμβαίνουμε κάθε χρόνο ,νωρίς την άνοιξη,  κόβοντας τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το επιθυμητό σχήμα.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα  φυλλοφόρα ή ξυλώδη, αλλά και σπόρο.  Για προσωπική μας χρήση προτιμάμε τα μοσχεύματα σκληρού ξύλου , καθώς τα φυλλοφόρα χρησιμοποιούνται κυρίως σε φυτώρια ,με την τεχνική της υδρονέφωσης .

Εχθροί και ασθένειες

Προσβάλλεται κυρίως από έντομα, συγκεκριμένα αφίδες ,ψευδόκοκκο και τετράνυχο.

Tip-άκος

  • Είναι το εθνικό φυτό της Νότια Κορέας και εμφανίζεται σε πολλά εθνικά  τους σύμβολα, όπως στην προεδρική σφραγίδα  και στα χαρτονομίσματα.
  • Η μπάμια αποτελεί ένα από 150 ειδή του γένους ιβίσκου.


Δείτε περισσότερα

Φάλαρη

Ένα καλλωπιστικό αγρωστώδες με ιδιαίτερο γκριζοπράσινο φύλλωμα που φέρει λευκές ρίγες.

5 πράγματα που μας "διδάσκουν" τα κατοικίδια

Καθημερινά θα ακούσουμε κάποιον από εμάς να λέει: - τα χω παίξει, δεν είναι ανθρώπινοι οι ρυθμοί μας, έχω ξεχάσει να χαίρομαι κλπ κλπ. Όλα δείχνουν πως οι ξέφρενοι ρυθμοί μας οδηγούν εκτός πορείας.