Γυνέριο

Γυνέριο

 

Κοινή Ονομασία: Γυνέριο ή Κορταδερία, Γρασίδι της πάμπας

Λατινική Ονομασία: Gynerium argenteum (Cortaderia selloana )

Οικογένεια: Graminae Καταγωγή: Νότια Αμερική

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

Τα θεαματικά άνθη του που φέρονται στην κορυφή μακριών καλαμιών  ύψους 2-3 μέτρων, ως θύσανοι ή φτερά.

 

Περιγραφή

Φυτό πολυετές ποώδες , με μακριά και λεπτά φύλλα που θυμίζουν κορδέλες.  Τα φύλλα του σχηματίζουν πυκνές συστάδες απαλού  ελαιοπράσινου χρώματος και χρειάζονται προσοχή μιας και είναι πολύ κοφτερά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα φυτεύουμε σε κήπους που παίζουν παιδιά. Διατηρεί το φύλλωμα του όλο το έτος. Σε ύψος φτάνει τα 3 μέτρα και σε πλάτος το 1,5 μέτρο.  Καλλιεργείται κυρίως λόγω των όμορφων αργυρών ή ρόδινων λοφίων του , που βρίσκονται στην κορυφή καλαμιών και αποτελούν τις ταξιανθίες του. Τα λοφία του χρησιμοποιούνται και ως μέρη ξηρών συνθέσεων ή σε ανθοδοχεία μετά την κοπή τους και η υφή τους θυμίζει πούπουλα. 

 

Ιδανικό φυτό για...

Διακόσμηση κήπων, ιδιαίτερα όμορφα όταν φυτεύονται μέσα στην χλόη.  Τα άνθη του είναι εντυπωσιακά σε εσωτερικές διακοσμήσεις.

 

Θέση

Απαιτεί ηλιόλουστες θέσεις. Δεν έχει πρόβλημα με τους ισχυρούς ανέμους. 

Θερμοκρασία

Είναι γενικότερα ανθεκτικό φυτό και  αναπτύσσεται με ευκολία στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, προτιμώντας τις θερμότερες.  

 

Χώμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οποιοδήποτε είδος χωματος  αρκεί να στραγγίζει ικανοποιητικά και δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες.

 

Πότισμα

Προσέχουμε να μην έχουμε στάσιμα νερά και ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα στεγνώνει.

 

Άνθηση

Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Λίπανση

Χρησιμοποιούμε πλήρες λίπασμα 2 φορές τον χρόνο , μία στην αρχή της Άνοιξης και μία στο τέλος του καλοκαιριού.  

 

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε αυστηρά στα τέλη του χειμώνα, συνήθως Φεβρουάριο – Μάρτιο, αφαιρώντας οποιοδήποτε μέρος του φυτού υπερβαίνει τα 20- 30 εκατοστα. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί καθώς μπορεί εύκολα να ξεφύγει σε ύψος.

 

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με διαίρεση του ριζώματος σε κομμάτια που το καθένα φέρει ένα τμήμα του υπέργειου βλαστού. Προτιμάμε τα περιφερειακά ριζώματα καθώς δίνουν ζωηρότερα φυτά.

 

Εχθροί και ασθένειες

Δεν έχει επικίνδυνους εχθρούς , ιδιαίτερα αν φροντίζουμε το κλάδεμά του.

 

Tip-άκος

  • Λόγω της ανθεκτικότητας και της τεράστια σποροπαραγωγής του (περισσότερο από 1 εκατομμύριο σπόρους στην διάρκεια της ζωής του ) θεωρείται  ζιζάνιο σε πολλές χώρες ,ενώ στην Νέα Ζηλανδία απαγορεύεται η εισαγωγή και η καλλιέργειά του.
  • Αν θέλουμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας με τα λοφία της στο σπίτι μας απευθείας μετά την κοπή τους. Για να αποφύγουμε να γεμίσουμε με τα μικροσκοπικά χνουδωτά άνθη της χρησιμοποιούμε λίγη λακ μαλλιών στα λοφία.
  • Το όνομα γρασίδι της πάμπας (Pampas grass) το πήρε από τα λιβάδια της Αργεντινής που ονομάζονται πάμπες, στα οποία βρίσκεται σε αφθονία.

 



Δείτε περισσότερα

Μηλιά

" Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. "

Μαρούλι

Το μαρούλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, C και A. Περιέχει κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο.