Γαρδένια

Γαρδένια

 

Λατινική ονομασία φυτού: Gardenia Jasminoides

Οικογένεια: Rubiaceae

Καταγωγή: Προέρχεται από τη Αφρική, Νότια Ασία, Αυστραλία και Ωκεανία.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα: Είναι το υπέροχο άρωμα των ανθέων της.

Περιγραφή

Είναι αειθαλής θάμνος. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα, γυαλιστερά και η υφή τους είναι δερματώδης. Τα άνθη της έχουν  άσπρη ή ανοιχτή κίτρινη απόχρωση. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι, όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι σταθερές. Μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος.

Θέση

Καταλληλότερες θέσεις είναι οι φωτεινές και οι ημισκιερές, προστατευμένες από δυνατούς ανέμους. Το χειμώνα θα πρέπει να την μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο με σταθερή θερμοκρασία και κοντά σε παράθυρα, ενώ το καλοκαίρι σε δροσερά σημεία. Αν την τοποθετήσετε σε μέρος με πλήρη ηλιοφάνεια θα καούν τα φύλλα της.

Θερμοκρασία

Δεν είναι ανθεκτική στο πολύ κρύο και στη πολύ ζέστη. Καταλληλότερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της είναι από 15-25οC. 

Χώμα

Προτιμά όξινα εδάφη με καλή αποστράγγιση. Μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε και να προμηθευτείτε από το εμπόριο ειδικό χώμα για οξύφιλα φυτά.

Ιδανικό φυτό για...

 

Μπορείτε να την φυτέψετε σε γλάστρες.

Πότισμα

Ποτίστε την με απιονισμένο ή βρόχινο νερό. Το νερό της βρύσης περιέχει άλατα που εμποδίζουν στην καλή λειτουργία απορρόφησης θρεπτικών ουσιών. Θέλει συχνά ποτίσματα και θα πρέπει να διατηρείτε το χώμα της υγρό. Από το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες της. Συνεπώς τα νερά δεν πρέπει να λιμνάζουν. Σε περίπτωση που η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, μπορείτε να ψεκάσετε τα φύλλα της με νερό , επειδή χρειάζεται μεγάλο ποσοστό ατμοσφαιρικής υγρασίας.

Προσοχή! Αν την αφήσετε απότιστη θα ρίξει τα μπουμπούκια της.

Κλάδεμα

Αφαιρείτε τα κατεστραμμένα, ξερά κλαδιά και τα μαραμένα άνθη της, για να σας δώσει μεγαλύτερη ανθοφορία. 

Λίπανση

Μπορείτε να προσθέσετε μία φορά το μήνα ένα πλήρες, ισορροπημένο, υδατοδυαλυτό λίπασμα, ειδικό για γαρδένιες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε να κιτρινίζουν τα φύλλα και οι νευρώσεις τους να είναι πράσινες, θα πρέπει να λιπάνετε με χηλικό σίδηρο, διότι παρουσιάζει συχνά έλλειψη σιδήρου. Δεν πρέπει να λιπαίνετε όταν οι θερμοκρασία είναι μεγαλύτερες από 30οC και μικρότερες από 10οC.

Πολλαπλασιασμός

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από τετράνυχο, αλευρώδεις, θρίπα και κοκκοειδή.

Tip-άκος

  • Δεν πρέπει να την τοποθετείτε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά κ.α., διότι ρίχνει τα μπουμπούκια της.
  • Η γαρδένια είναι το Εθνικό λουλούδι του Πακιστάν.
  • Στη Γαλλία οι γαρδένιες είναι παραδοσιακό λουλούδι, το οποίο φοριέται από τους άντρες σαν μπουτονιέρα στο βραδινό ντύσιμο.


Δείτε περισσότερα

Κάρδαμο

Το αρτυματικό κατά των τοξιν'ων

Πολλαπλασιασμός της Σανσιβέριας από τα φύλλα της.

Απευθείας πολλαπλασιασμός από τα φύλλα της!