Μελίγκρα

Μελίγκρα

 

Ονομασία: Aphis sp.

Οικογένεια: Aphidiinae

 

Η μελίγκρα ή αλλιώς αφίδα, προσβάλει πολλά είδη φυτών, ο λόγος είναι ότι βρίσκεται σε μεγάλο αριθμό στη φύση . Υπάρχουν πάνω από 3.500 χιλιάδες είδη αφίδας.

Περιγραφή

Οι αφίδες ή αλλιώς μελίγκρες, είναι μικροσκοπικά, μαλακά έντομα, που μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, από πράσινο, κίτρινο, λευκό ή γκρι, ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκουν. Μπορεί να είναι πτερωτές, εξοπλισμένες με ένα ζευγάρι διάφανων φτερών ή και άπτερες. Με τη βοήθεια μιας μικρής προβοσκίδας, οι μελίγκρες τρέφονται από τα τρυφερά σημεία των φυτών, δημιουργώντας μικροσκοπικές οπές, από όπου ρουφούν τους χυμούς τους.

Προσβολές

Γενικά, η μελίγκρα δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να προσβάλει πάρα πολλά είδη φυτών, ενώ συνήθως, το μεγαλύτερο πρόβλημα προκαλεί στα λαχανικά, τα καρποφόρα δέντρα και τα καλλωπιστικά φυτά. 

Συνθήκες που ευνοούν την προσβολή

Η μελίγκρα μπορεί να προσβάλει τα φυτά καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ωστόσο, δεν της αρέσουν οι πολύ υψηλές και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ευνοϊκότερες συνθήκες για την προσβολή των φυτών από αφίδες, είναι όταν επικρατούν θερμοκρασίες από 22 έως 27 οC. Μεγάλη προσοχή λοιπόν, χρειάζεται από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, επειδή αυτό το διάστημα, μια αφίδα δημιουργεί μεγάλο αριθμό πληθυσμών. 

Συμπτώματα και ζημιές που προκαλεί

Ποτέ δεν θα δείτε μόνο μία αφίδα μόνη της. Συνήθως είναι πολλές. Έχουν μεγάλη προτίμηση στα νεαρά φυτά, από τα οποία απομυζούν τους χυμούς των τρυφερών φύλλων, των μαλακών βλαστών και των μπουμπουκιών, με αποτέλεσμα να τα χαλούν ή να τα κάνουν να συστρέφονται. Στο πέρασμά τους, αφήνουν μια άχρωμη, κολλώδη ουσία, που μοιάζει πολύ με μέλι. Μόλις όμως ένα φυτό καλυφθεί από αυτήν, γίνεται επίσης ελκυστικό και στα μυρμήγκια, τα οποία πλέον κάνουν κι αυτά την εμφανισή τους, περπατώντας σε διάφορα σημεία των φυτών. Έτσι, μελίγκρες και μυρμήγκια μαζί, μπορεί να μεταφέρουν μύκητες και ασθένειες από φυτό σε φυτό, καθώς μετακινούνται για να τραφούν. Τα φυτά, σταδιακά εξασθενούν και μπορεί να εμφανίσουν επιπλέον κίτρινα, καφετί ή μαύρα στίγματα.

Αποτελέσματα προσβολής

1.   Τα φυτά είναι εξασθενημένα.

2.    Δεν αναπτύσσονται σωστά.

3.    Η ανθοφορία και η καρποφορία τους μειώνεται.

4.    Γίνονται ευάλωτα σε μύκητες και άλλες ασθένειες.

5.    Μπορεί ακόμα και να ξεραθούν τελείως.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση των αφίδων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα βιολογικό σκεύασμα σαπουνόνερου, με υλικά που έχουμε ήδη διαθέσιμα στο σπίτι.

Υλικά που θα χρειαστούν:

  • 1 μπάρα πράσινο σαπούνι
  • 1 λίτρο νερό
  • καθαρό οινόπνευμα
  • 1 τρίφτη κουζίνας
  • 1 πιάτο
  • 1 κουτάλι της σούπας
  • Ψεκαστηράκι του 1-1,5 λίτρου

 

Για να παρασκευάσουμε το διάλυμα, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Μέσα στο πιάτο μας, τρίβουμε λίγο από το σαπούνι, προτιμώντας την ψιλή κόψη του τρίφτη, ώστε να διαλυθεί το σαπούνι πιο εύκολα. Μέσα στον ψεκαστήρα μας, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το τριμμένο σαπούνι και γεμίζουμε με το 1 λίτρο νερού. Προσθέτουμε καθαρό οινόπνευμα. Κλείνουμε τον ψεκαστήρα καλά και ανακινούμε.

Όταν είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας, καλύπτοντας όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μελίγκρες. Δεν ξεχνάμε να ψεκάσουμε και την κάτω πλευρά των φύλλων όπου μπορεί να έχουν κρυφτεί πολλά από τα έντομα. Ψεκάζουμε κάθε λίγες μέρες, ενώ ανάλογα με την προσβολή, ίσως χρειάζεται να αυξήσουμε τους ψεκασμούς, μέχρι να εξαφανιστούν οι αφίδες. 

Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, αποφεύγουμε να ψεκάζουμε σε ώρες με έντονη ηλιοφάνεια, για να γλιτώσουμε πιθανόν εγκάυματα στα φύλλα. Επειδή ορισμένα φυτά, όπως η γαρδένια, η φτέρη ή το αγγούρι, είναι ευαίσθητα στο σαπούνι, καλό είναι να τεστάρουμε πρώτα το μείγμα μας, ψεκάζοντας στην αρχή λίγα μόνο φύλλα. Εάν μέσα σε 24 ώρες παρατηρήσουμε ζάρωμα, αλλαγή χρώματος ή κηλίδες στα φύλλα, μπορούμε να αραιώσουμε παραπάνω το μείγμα. Αντίθετα, αν το φυτό δείχνει να είναι εντάξει, μπορούμε να ψεκάσουμε ολόκληρο το φύλλωμα.

 

Γιατί χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι;

Πολλά από τα υγρά ή στερεά σαπούνια που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν διαφορετικά συστατικά το ένα από το άλλο, αλλά και διάφορα πρόσθετα όπως αρώματα. Αρκετά από αυτά, μπορεί να αντιμετωπίζουν επίσης τα έντομα, όμως είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα επηρεάσουν τα φυτά μας ή αν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στα φρούτα και τα λαχανικά που θα φάμε. Επειδή δεν είναι εύκολο να γνωρίζουμε όλα τα συστατικά ενός σαπουνιού και το πώς ακριβώς δρα, προτιμάμε το πράσινο σαπούνι, που έχει απλή και γνωστή σύσταση κι έχει μελετηθεί για τις ιδιότητές του. Το διαλυμένο πράσινο σαπούνι που περιέχει το μείγμα μας, εξοντώνει τις μελίγκρες, καταστρέφοντας την εξωτερική τους μεμβράνη και εμποδίζοντας την αναπνοή τους, ενώ μπορεί να φύγει από τα φυτά, με τη βροχή ή με ένα απλό ξέπλυμα.

Tip-άκος

Η πασχαλίτσα είναι σαρκοφάγο έντομο και μεγάλος εχθρός της αφίδας. Οπότε αν δείτε πασχαλίτσες στον κήπο σας ή στο μπαλκόνι σας, μην της διώξετε, γιατί είναι θήραμα τους οι αφίδες.    



Δείτε περισσότερα

Βιβούρνο

Ένας θάμνος, πολύ ανθεκτικός στο κρύο.

Ημερολόγιο λαχανικών Ιουνίου

Σπέρνω, φυτεύω, συγκομίζω