DIY

 

Πως θα περιορίσουμε την εξάπλωση του μπαμπού :

Αφορά την φύτευση απευθείας σε χώμα, σε περιπτώσεις που θέλουμε μπαμπού σε μικρά τμήματα στον κήπο μας χρησιμοποιούμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες.

  • Συχνή Κοπή Ριζωμάτων:  Απλή, άλλα κουραστική διαδικασία. Με ένα φτυάρι με επίπεδη κατάληξη αφαιρούμε τα ριζώματα γύρω από τα όρια της περιοχής που αναπτύσσεται το μπαμπού. Γίνεται από τα τέλη φθινόπωρου μέχρι αρχές άνοιξης.
  • Φύτευση σε επιφανειακό στρώμα  : Φυτεύουμε το μπαμπού σε ένα στρώμα χώματος περίπου 30cm που έχουμε δημιουργήσει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Τα ριζώματα που αναπτύσσονται εκτός αυτού του στρώματος είναι εύκολο να αφαιρεθούν. Χρησιμοποιούμε κομπόστ για ενίσχυση αυτής της επιφάνειας για την αποφυγή διάβρωσής του.  Επίσης εκθέτει περισσότερο το φυτό σε ισχυρούς ανέμους.
  • Δημιουργία τάφρου : Περιλαμβάνει την δημιουργία μίας τάφρου 30cm βαθιά και 30cm σε πλάτος γύρω από την χώρο που αναπτύσσεται το φυτό. Αφαιρούμε οποιαδήποτε ρίζα διασχίζει την τάφρο. Ανάλογα με το είδος χώματος μπορεί να διατηρεί νερό.  Για λόγους αισθητικής μπορεί να θέλουμε να γεμίσουμε την τάφρο με άμμο. Σε τέτοια περίπτωση χρησιμοποιούμε μία αξίνα που σύρουμε στην άμμο για την αφαίρεση των ριζωμάτων.
  • Δημιουργία χώρου περιορισμού: Σε αυτήν την περίπτωση η φύτευση γίνεται σε χώρο τον οποίο έχουμε περιορίσει με την εισαγωγή τσιμέντου, μετάλλου ή ειδικού πλαστικού στην περιφέρεια του εδάφους.  Ιδανικά είναι τα φύλλα υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλενίου . Η εισαγωγή των υλικών περιλαμβάνει το σκάψιμο ενός βαθιού λάκκου και τοποθέτησή τους περιμετρικά σε αυτών.  Αφήνουμε 5cm από το υλικό που χρησιμοποιούμε να προεξέχει από το έδαφος, ώστε να μην υπάρχουν ριζώματα που θα το υπερπηδήσουν ή αν το κάνουν να τα βλέπουμε με ευκολία και να τα αφαιρούμε. Μετά από χρόνια είναι πιθανό οι ρίζες να διαπεράσουν αυτόν τον χώρο, καθώς ασκούν τεράστιες πιέσεις. Παρόλα αυτά αυτή η μέθοδος δεν χρειάζεται σχεδόν καθόλου επίβλεψη σε σχέση με τις παραπάνω.