Γάλα γαϊδούρας.

Γάλα γαϊδούρας.

 

 

 

 
Ένα πανάρχαιο μυστικό υγείας και ομορφιάς.

Γάιδαρος, μια αρχαία ιστορία.

 

Ο γάιδαρος (Equus asinus), είναι ενα κατοικίδιο και σπανιότερα άγριο θηλαστικό, της οικογένειας των αλόγων. Σύμφωνα με πηγές, ως χώρες προέλευσης εμφανίζονται η αρχαία Αίγυπτος και η Μεσοποταμία, περίπου το 4.000 π.Χ.. Απο την αρχαιότητα, συντροφεύει τον άνθρωπο στις βαριές εργασίες και είναι ως ζώο, γνωστό για την επιμονή, το πείσμα και την αντοχή του. Αν και οι μελέτες πάνω στο γαιδούρι είναι περιορισμένες, φέρεται να ζεί απο 15 εως 40 χρόνια, ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι μάλλον καχύποπτο απο την φύση του αλλά άπαξ και εμπιστευθεί τον άνθρωπο, αποτελεί έναν εξαιρετικό σύντροφο στις εργασίες. Μυθολογικά, ήρθε στην Ευρώπη απο τον Διόνυσο και διαδόθηκε απο τους αρχαίους Ρωμαίους. Στην Αμερική έγινε γνωστό απο τον Χριστόφορο Κολόμβο. Εκτός όμως απο την εργατικότητα και την αντοχή, ο γάιδαρος είναι γνωστός και για ενα απο τα πιο ευεργετικά προιόντα για την υγεία του ανθρώπου. Το γάλα γαιδούρας.

Από τον Ιπποκράτη και την Κλεοπάτρα, στο σήμερα.

 

Το γάλα γαιδούρας, έγινε γρήγορα γνωστό στον άνθρωπο για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε ως μέσο αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, όπως οι πόνοι αρθρίτιδας, οι παθήσεις στο συκώτι, ως αντίδωτο για δηλητηριάσεις, ως μέσο αντιμετώπισης του πυρετού, ως φάρμακο για δερματικές παθήσεις αλλά και ως επουλωτικό για τις πληγές. Ο Πλείνιος ο Πρεσβύτερος, το συνιστούσε κατά των δηλητηριάσεων, του πυρετού και διαφόρων μολύσεων και γυναικολογικών παθήσεων αλλά και κατά των ρυτίδων. Λέγεται πως η Βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα , έκανε καθημερινά λουτρό με γάλα γαιδούρας και μέλι, προκειμένου να διατηρεί άψογη την επιδερμίδα της. Στις μέρες μας έφτασε περισσότερο ως διατροφικό μέσο χορήγησης σε πρόωρα και αδύναμα νεογνά.

Σχεδόν σαν το μητρικό γάλα.

Το μητρικό γάλα, είναι γνωστο ως υπερτροφή, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου το μωρό να σχηματίσει υγιή βάση και καλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαιδούρας με τα υπόλοιπα γνωστά γάλατα είναι οτι πιο κοντινό στο μητρικό γάλα. Συγκεκριμένα: 

  • Περιέχει πολύ χαμηλά λίπη.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα λακτόζης.
  • Δεν χρειάζεται παστερίωση και γι' αυτό είναι κατάλληλο για χορήγηση σε παιδιά που αναπτύσσουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.
  • Περιέχει βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β1, Β2, Β6, D, και E.
  • Περιέχει θρεονίνη, ενα αμινοξύ απαραίτητο για την δημιουργία κολλαγόνου και την καλή πέψη.
  • Περιέχει λυσοζύμη, η οποία είναι ένζυμο με έντονη αντι-μικροβιακή δράση. 
  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, οι δερματίτιδες και το έκζεμα.
  • Η μεγάλη περιεκτικότητα του γάλακτος γαιδούρας σε πρωτείνες και φωσφολιπίδια, συστατικά που βοηθούν στην σύνθεση της κερατίτης στοιβάδας, που θεωρείται το δέρμα του δέρματος, καθιστούν το γάλα γαιδούρας μια εξαιρετική βάση στην κοσμετολογία για την αναδόμηση του δέρματος, κατά της γήρανσης της επιδερμίδας και αντιμετώπισης των ρυτίδων.

Σπάνιο και ακριβό, σαν το γάλα γαϊδούρας.

 

Εκτός απο τις εξαιρετικές του ιδιότητες για την υγεία και την κοσμετολογία, το γάλα γαιδούρας αποτελεί ενα πανάκριβο προϊόν για εναν ακόμα λόγο. Η προσφορά είναι κατα πολύ μικρότερη σε σχέση με την ζήτηση και η τιμή του ανα λίτρο διαμορφώνεται απο 30 έως 100 € το λίτρο. Η γαιδούρα χρειάζεται τροφή περίπου όση και η αγελάδα, αλλά παράγει πολύ λιγότερο γάλα κατά 30 περίπου φορές. Δηλαδή απο 400ml. έως 1lt. την ημέρα. Απο αυτό, περίπου το μισό είναι απαραίτητο σε ημερήσια βάση για να τραφούν τα μικρά γαιδούρια, με αποτέλεσμα την ακόμη μικρότερη ποσότητα προς εμπορική εκμετάλλευση. Εκτός αυτού, αποτρεπτικός παράγοντας για την εκτροφή γαιδουριών και την εμπορία του γάλατος τους, αποτελούσε η απουσία νομικού πλαισίου για την επεξεργασία και εμπορική διάθεση γαιδουρινού γάλατος. Απο τον Φεβρουάριο του 2014, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέδωσε σχετική απόφαση που προβλέπει την απελευθέρωση της επεξεργασίας, πώλησης και διάθεσης του γάλατος γαϊδούρας.

Δείτε παρακάτω συνοπτικά τις απαιτήσεις για επεξεργασία και διάθεση.

Απαιτήσεις για την επεξεργασία γάλατος γαιδούρας.

  • Το γάλα υφίσταται θερμική επεξεργασία, με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστο με αυτό της παστερίωσης (αρνητική δοκιμή της αλκαλικής φωσφατάσης).
  • Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος, καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).
  • Είναι δυνατή η κατάψυξη του γάλακτος ιπποειδών εφόσον αυτό έχει υποστεί την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.
  • Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση ή γαλακτοκομικών προϊόντων από αυτό, στην εκμετάλλευση ιπποειδών εφόσον η δραστηριότητα αυτή υπάγεται και συμμορφώνεται με τους «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».
  • Το γάλα ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και τα προϊόντα αυτού θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια του Κανονισμού (ΕΚ) 2073/2005.

Απαιτήσεις για τη διάθεση γάλατος γαϊδούρας.

  • Η επισήμανση του γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτού, καθώς και η χρήση του για την παρασκευή άλλων προϊόντων υπόκειται στην ισχύουσα γενική και ειδική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, όπως αυτή κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.
  • Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φορβάδας» ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς. Στην περίπτωση του κατεψυγμένου γάλακτος υπάρχει επιπλέον η ένδειξη «κατεψυγμένο».
  • Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και των προϊόντων αυτού επιτίθεται το σήμα αναγνώρισης της εγκεκριμένης εγκατάστασης παραγωγής γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».
  • Το γάλα μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή συντηρείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής.
  • Ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή.

 

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ.

tip-άκος

 

Το τυρί απο γάλα γαιδούρας είναι ίσως το πιο ακριβό στον κόσμο. Φτάνει τα 1.000 €/κιλό και για κάθε κεφάλι τυριού, απαιτούνται περίπου 25 λίτρα γάλατος.



Δείτε περισσότερα

Πάνικο

Ένα αγρωστώδες με τεράστια ποικιλομορφία και ευρεία χρήση σε πολλούς τομείς πέραν της διακόσμησης.

Αχίλλεα

Γνωστή από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές της ιδιότητες