Καστανιά

Καστανιά

Λατινική ονομασία: Castanea sp.

Οικογένεια: Fagaceae

Καταγωγή: Ασία, νότια Ευρώπη, ανατολικές ΗΠΑ.

Περιγραφή

Δέντρο φυλλοβόλο, μακρόβιο που σε ύψος φτάνει τα 35 μέτρα. Καρποφορεί μετά από αρκετά χρόνια. Ο καρπός της παράγεται σε εχινώδες περίβλημα και είναι το γνωστό μας κάστανο.

Θέση

Ζει σε υψόμετρο 300-1300 μέτρα. Προτιμά τα υγρά και ψυχρά κλίματα. Οι καλύτερες θέσεις είναι οι ηλιόλουστες και οι επικλινείς, ώστε να φεύγουν προς τα κάτω τα ψυχρά ρεύματα του αέρα.

Θερμοκρασία

Αντέχει μέχρι -15°C. Τα άνθη της όμως είναι πολύ ευαίσθητα στους παγετούς της άνοιξης. 

Χώμα

Το Ph του εδάφους πρέπει να είναι μεταξύ 4.5-6.5 δηλαδή προτιμά τα όξινα εδάφη. Θέλει βαθύ έδαφος, αμμοπηλώδες, με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Πότισμα

Θέλει τακτικό πότισμα. Ιδιαίτερη προσοχή στο πότισμα πρέπει να δίνουμε στα νεαρά φυτά, μιας και το έχουν περισσότερη ανάγκη. Επίσης στα τέλη του καλοκαιριού δεν πρέπει να λείπει το νερό, αν θέλουμε να πάρουμε καλής ποιότητας κάστανα. Εκείνη την περίοδο αναπτύσσονται οι καρποί.

Λίπανση

Κάνουμε λίπανση με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα στα μέσα Μαρτίου με μέσα Απριλίου. Δεν αφήνουμε την καστανιά χωρίς λίπασμα γιατί είναι απαιτητική, ιδιαίτερα σε άζωτο (Ν). 

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε για να διατηρήσουμε το σχήμα, να αφαιρέσουμε ξερά και άρρωστα κλαδιά, αλλά και για να συντελέσουμε στον καλό αερισμό του φυτού, στο εσωτερικό της κόμης του.

Συγκομιδή

Αρχές Σεπτεμβρίου με τέλη Οκτωβρίου. 

Εχθροί και ασθένειες

Endothia parasitica,

Επικονίαση

Για να γίνει επικονίαση χρειάζονται δύο φυτά. Η αυτογονιμοποίηση είναι σπάνια.

Πολλαπλασιασμός

Σπόρο, εμβολιασμό (Μάρτιο-Μάιο) και εναέριες καταβολάδες. Αν διαλέξουμε τη μέθοδο της σποράς πρέπει να ξέρουμε πως για να βλαστήσει το κάστανο μετά τη συγκομιδή, πρέπει να δεχτεί ψύχος (0-2°C)  για 2 μήνες. Αυτό γίνεται για να σπάσει ο λήθαργος στον οποίο βρίσκεται. 



Δείτε περισσότερα

Μάραθος

Ένα ιδιαίτερο μυρωδικό!

Φίκος Μπέντζαμιν

Θάμνος αειθαλής με σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα...