Σπανάκι

Σπανάκι

 

Ονομασία φυτού: Spinacia oleraceae                                                                

Οικογένεια: Chenopodiaceae

Καταγωγή: Το σπανάκι κατάγεται από την κεντρική και ανατολική Ασία, συγκεκριμένα λέγεται ότι προέρχεται από την Περσία και το Αφγανιστάν. 

Περιγραφή

Είναι μονοετές ή διετές φυτό χαμηλής ανάπτυξης. Τα φύλλα του είναι λεία και παχιά και ο σχηματισμός τους κοντά στο βλαστό είναι πυκνός. Το χρώμα των φύλλων είναι βαθύ πράσινο.

Θέση

Καταλληλότερες θέσεις για την καλλιέργειά του είναι οι ηλιόλουστες, μπορεί όμως να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές.

Θερμοκρασία

Ευδοκιμεί σε ήπια κλίματα. Κατάλληλη θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 16οCκαι 18οC. Δεν αγαπά τη ζέστη, την ξηρασία και τις παγωνιές, αντέχει όμως έως τους -7οC.

Χώμα

Προτιμά αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή γονιμότητα. Το Ph θα πρέπει να κυμαίνεται από 6-7,5 μονάδες. 

Λίπανση

Καλό θα ήταν πριν την καλλιέργεια του σπανακιού, να εμπλουτίσετε με αζωτούχο λίπανση το έδαφος, διότι έχει ανάγκη από άζωτο

Φύτευση

Το σπανάκι μπορείτε να το φυτέψετε όπου θέλετε, στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρα, αρκεί να έχει βάθος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Εποχή σποράς

Για να αποφευχθεί η πρόωρη ανθοφορία του σπανακιού θα πρέπει να το σπείρουμε:

  • Όταν έχουμε ήπιο χειμώνα, η σπορά γίνεται τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο ενώ,
  • Όταν έχουμε βαρύ χειμώνα, η σπορά γίνεται στις αρχές της άνοιξης και στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Δε σπέρνουμε ποτέ μεταξύ των δύο διαστημάτων.

Αποστάσεις σποράς

Για μια ποιοτική παραγωγή, θα πρέπει οι αποστάσεις στις γραμμές των φυτών να απέχουν 25-40 εκατοστά και τα φυτά μεταξύ τους από 5-10 εκατοστά.

Πότισμα

Το σπανάκι χρειάζεται συχνά ποτίσματα από τη σπορά και καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιέργειας, για να έχουμε μια ποιοτική παραγωγή. 

Συγκομιδή

  • Για ώριμα φύλλα που προορίζονται για βράσιμο, συγκομίζετε 40-60 μέρες μετά τη σπορά, ενώ
  • Για νεαρά φύλλα που προορίζονται για σαλάτα, τα κόβετε όσο είναι τρυφερά και μικρά.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από περονόσπορο, αφίδες, φουζαρίωση και βερτισιλίωση.

Διατροφικά οφέλη

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο Ποπάυ κατανάλωνε το σπανάκι για να του δίνει δύναμη. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει βιταμίνες Α, C και Κ. Ακόμα περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φυλλικό οξύ. Θεωρείται ότι βοηθάει τον οργανισμό από:

- Οστεοπόρωση

- Καρδιαγγειακές παθήσεις

- Αρθρίτιδα

- Καρκίνο του παχέος εντέρου

DIY

Σπανακόπιτα

 Υλικά:

- 1 πακέτο φύλλο κρούστας 

- 1 κιλό σπανάκι 

- 1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

- 400 γραμμάρια τριμμένο τυρί φέτα

- 4 αυγά

- 3/4 ποτήρι νερού ελαιόλαδο

- Αλάτι - πιπέρι

- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα

 Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να ζεματιστεί λίγο δηλαδή ίσα να μαραθεί και το βγάζουμε να στραγγίξει.
  2. Καθαρίζουμε τον άνηθο.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι, μόλις ζεσταθεί κόβουμε και βάζουμε το σπανάκι (αν έχει υγρά στίβουμε με το χέρι μας να στραγγίξει καλά πριν το βάλουμε στην κατσαρόλα) ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και άνηθο. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο ώστε να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και βάζουμε την θρυμματισμένη φέτα.
  4.  Χτυπάμε ελαφρώς τα 3 αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά και η γέμισή μας είναι έτοιμη. Αλείφουμε με λάδι το ταψί μας και τοποθετούμε ένα φύλλο ολόκληρο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στην μέση και τοποθετούμε τα μισά σε στυλ πλισέ λαδώνοντας ενδιάμεσα . Απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση και από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο (στυλ πλισέ) λαδώνοντας πάλι. Καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο απλωμένο κανονικά (ίσιο).
  5.  Αφήνουμε για 10 λεπτά το ταψί στο ψυγείο για να κοπεί πιο εύκολα η πίτα μας. Κόβουμε σε ρόμβους, χτυπάμε το ένα αυγό που κρατήσαμε μαζί με το γάλα και με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μόνο την κάτω μεριά για περίπου 30 λεπτά και μετά το βάζουμε να ψηθεί στο πάνω – κάτω για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Καλή απόλαυση!

http://www.chefoulis.gr

 

 

 

Tip-άκος

  • Για τη συγκομιδή, μπορείτε να κόψετε είτε όλο το φυτό από τη ρίζα, είτε μεμονωμένα τα φύλλα που είναι ώριμα, ώστε να κάνετε συνέχεια συγκομιδές.
  • Αν το φυτέψετε σε γλάστρα, να προσέχετε με το πότισμα γιατί μπορεί να σαπίσει το σπανάκι.


Δείτε περισσότερα

Πιλέα

Ανήκει στα μικρόφυτα και συνεπώς μεγαλώνει λίγο.

Μελισσόχορτο

Θεωρείται το ελιξίριο της ζωής και το βότανο των μαθητών.