Σέλινο

Σέλινο

 

Λατινική ονομασία φυτού: Apium graveolens

Οικογένεια: Umbelliferae

Καταγωγή: Το σέλινο προέρχεται από τις Μεσογειακές χώρες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το έντονο άρωμα, που προκύπτει από τα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Περιγραφή

Είναι φυτό διετές, χαμηλής ανάπτυξης. Τον πρώτο χρόνο μας δίνει τα βρώσιμα μέρη του, ενώ τον δεύτερο χρόνο ανθίζει, γι’ αυτό το λόγο το καλλιεργούμε σαν ετήσιο.

Θέση

Η καταλληλότερη θέση για την καλλιέργεια του σέλινου είναι αυτή με αρκετή ηλιοφάνεια αλλά προστατευμένη από ανέμους.

Θερμοκρασία

Ιδανική θερμοκρασία για την καλλιέργειά του, είναι από 14-18οC. Η αντοχή του στο κρύο είναι μέχρι -2οC. Τέλος δεν είναι ανθεκτικό στις ζέστες του καλοκαιριού και στις ξερικές συνθήκες του περιβάλλοντος. 

Χώμα

 

Ευδοκιμεί σε εδάφη που συγκρατούν πολύ νερό και είναι πλούσια σε οργανική ουσία. Καταλληλότερα είναι τα αμμοπηλώδη, με Ph που κυμαίνεται από 6-7 μονάδες.

Λίπανση

Πριν την σπορά εμπλουτίστε το έδαφος με χωνεμένη κοπριά. 

Φύτευση

Το σέλινο μπορείτε να το φυτέψετε όπου θέλετε, στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρες, αρκεί να έχει βάθος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Εποχή σποράς

Καλύτερη εποχή σποράς είναι από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και το Νοέμβριο. Μπορείτε να φυτέψετε το νεαρό φυτάριο τον Ιανουάριο.

Αποστάσεις σποράς

 

Για μια ποιοτική παραγωγή θα πρέπει οι αποστάσεις στις γραμμές των φυτών να απέχουν 40-60 εκατοστά και τα φυτά μεταξύ τους 15-25 εκατοστά.

Πότισμα

Η καλλιέργεια του σέλινου είναι απαιτητική σε νερό, γι’ αυτό χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Δε σταματάμε να ρίχνουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, μέχρι και τη συγκομιδή.

Συγκομιδή

Η κατάλληλη περίοδος για να μαζέψουμε την παραγωγή μας, είναι 5-6 μήνες μετά την σπορά, για καλλιέργεια με σπόρο. Αν έχετε φυτέψει νεαρά φυτάρια, θα πρέπει να συγκομίσετε 3-4 μήνες μετά τη μεταφύτευση.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από γυμνοσάλιγκες, σεπτορίωση και χλώρωση.

Διατροφικά οφέλη

Τα αιθέρια έλαια που περιέχει κάνουν το φυτό να έχει ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Ακόμα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες C, B1 και B2. Λέγεται ότι περιέχει μια ορμόνη που οι ιδιότητές της είναι ανάλογες με αυτές της ινσουλίνης και γι’ αυτό το λόγο είναι καλό να καταναλώνετε από τους διαβητικούς.

DIY

Σούπα σέλινου

 Υλικά:

- 1 μικρό σέλινο

- 1 λίτρο γάλα

- 25 γραμμάρια αλεύρι

- 50 γραμμάρια βούτυρο

- 3/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος

- αλάτι

 Εκτέλεση:

  1. Λιώνουμε το βούτυρο μέσα στην χύτρα στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν .
  2. Ρίχνουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
  3. Βάζουμε το σέλινο καθαρισμένο και κομμένα σε κομματάκια ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά, ρίχνουμε αλάτι και το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
  4. Βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε, σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
  5. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

 

Καλή απόλαυση!

Tip-άκος

  •  Για να έχετε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας στην παραγωγή σας, μπορείτε να βάλετε τους σπόρους 1-4 μέρες σε νερό για να μουσκέψουν, σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια να τους τοποθετήσετε στο ψυγείο για 6-10 μέρες. Με αυτόν τον τρόπο έχουν σκληραγωγηθεί οι σπόροι και είναι έτοιμοι να αποδώσουν τα μέγιστα.
  • Αν βράσουμε τις ρίζες του σέλινου με ζάχαρη, βοηθούν στη διάλυση λίθων της χολής. 


Δείτε περισσότερα

Αμύγδαλο

Στάσου…’μύγδαλα!

Μεσημβριάνθεμο

Το μοβ χαλί!